Cariera antreprenor: Cristian Tudor – microplante românești în top Forbes

      Microplante, dedicare, destin, inovație, mâncare sănătoasă, Cristian Tudor, provocări, întâmplări comice, evoluție microsera, antreprenoriat. Cum ajungi în top Forbes 30 under 30 cu pasiune și o idee ce crește economia țării în sectorul ingineriei, alimentar. Cum putem consuma local și să eliminăm din poluarea data de transport? Ești student și vrei să știi ce înseamnă horticultura, agronomia, ingineria?
Pășește usor, deschide ușa, așează-te lângă mine și ascultă povestea de viață și cariera a unuia dintre cei mai ambitiosi antreprenori ai Romaniei. Un interviu unic, complex doar pentru Inspirație Targetata.

Carierele sunt clădite pe coincidențe?

     Evoluția în carieră este de cele mai multe ori presărată cu muncă grea, să-ți faci norocul singur și să te dedici în totalitate direcției tale. Te limitezi la a gândi doar pentru mâine și locația ta sau te orientezi către un mindset global? 

      Cristian Tudor reprezinta un brand personal inovativ, perseverent, cu un caracter puternic. Învățăm despre serialul vieții de antreprenor ce a pornit de la 0, a trecut prin toate departamentele unei companii și a reușit sa mențină verde entuziasmul.

    “Personal advice: Vreau sa fac asta pentru a fi cel mai bun și dacă nu-mi iese o să fiu numărul 2 sau 3.”

    Consideri ca in viata intalnesti situații si oameni dintr-o pura coincidenta? Astazi vom destrama acest mit si ne vom da seama ca traseul tau iti poate fi pus direct in fata. Tine de tine sa mergi inainte, sa n-o iei pe langa, pentru ca pana la urma “nu-ti baga nimeni in traista” nici recunoastere si nici succes.

O galeata plina cu otrava si o lingura 

 

     Cristian si-a pornit parcursul profesional, sa simta ce inseamna sa lucrezi intr-un colectiv de la varsta de 16 ani. Te intrebi cum? Simplu, in vacantele de vara, 2 luni erau pentru munca, iar una la mare. Erau munci grele, efectiv s-a dedicat complet scopului sau. 

     S-a angajat la firma unde era si mama sa. 
     “Ma puneau sa fac cele mai nasoale lucruri ever. Sa ma trezeasca la realitate ca nu eram cel mai bun elev si nici nu avea o viziune clara catre ce voiam sa ma indrept. Munca grea si in bataie de joc. Intotdeauna era ceea precizare de final: uite asta e munca aceea naspa, daca nu inveti asa asa o sa ajungi. Stai 2, 3 zile si pe la birouri ca sa vezi ce insemana acea munca. Ca sa vezi diferentele. “
      In fiecare zi, tanarul nostru cara o galeata de 10 kg plina cu otrava de soareci si scufunda lingura in  granule pentru a le pune in colturile unor cladiri mari, industriale. Faptul ca primea o lumina de mai bine,  promisiunea ca va fi angajat pe un functie full-time, il determina sa mearga mai departe. 

    Desi nimeni nu se astepta, a luat bacul cu aproape 9 si a intrat la facultatea de Horticultura, la zi. Era primul ce purta mandru pelerina de absolvire si deschidea in forta usile universitatii.
       A fost angajat timp de 5 ani la companie, cu un program flexibil de 25 de ore pe saptamana. Avea timp sa urmeze cursurile de la facultate. Cristian a fost si el incercat de gandul de a renunta la facultate, sa munceasca mai mult. Fapt ce s-a si intamplat, din pacate sau din fericire, a durat un an. Si-a dat seama destul de repede ca la fara frecventa nu reusea sa primeasca destulă informatie de folos pentru a deveni inginer.
       In ultima etapa la job, a coordonat 180 de angajati, facea post-control, gestiune. N-a agreat niciodata analiza si matematica.

 

Cele mai logevive expresii cu care-l asociem

Părintele microplantelor în România
A ajuns pe coperta Forbes 30 under 30
Co-Fondator Microsera
Prieten cu 
Joseph Hadad

Brand cu rădăcini extinse la adâncime pentru rezistență la intemperiile industriei

      În prezent este CEO Microgreen din 2014 și Co-fondator Microsera din 2018 – branduri românești în continuă creștere, extindere, hrănite atent cu nutrienți și tehnologie. Microgreens a pornit dintr-o curiozitate, o idee pornita de la un research personal printre studii de specialitate în Florida și din dorința de a porni o afacere cu resurse puține, lucru care s-a și întâmplat fără o planificare îndeaproape a întregului parcurs. Cu ajutorul Microgreens si Microsera, Cristian Tudor a atins performanța de  la one man show la a avea 26 de oameni, cu pivotare de business și o mentalitate globală. Muncesc printre plante aromate si pamant fertil pentru a așeza România pe harta agriculturii verticale și a tehnologiei. 

Toată aventura cu microplantele a început cu 70 de metri pătrați, cam cât un apartament la bloc. 

Dar de unde toată această determinare? Cine a contribuit?

Primul “vinovat” este fostul său angajator cu care a colaborat 5 ani. În mod indirect i-a devenit și prim mentor pentru viitorul nostru antreprenor.

Acesta i-a spus într-o zi:
“Sunt 3 lucruri pe care eu personal ți le pot spune:

A: Ești în stare sa mergi si sa faci biochimie și sa te apuci sa faci medicamente? 
Cristian: Nu.
A: Vrei sa intri in industria de sex? Te muți în Olanda sau în România îți faci un sex shop.
C: Hmm,  nu prea cred. 
A: Atunci, mai ramane mancarea.. “

 Acolo urma să se încheie, oarecum forțat, fie ca înțelegea concret sau nu, prima sa experiență într-o firma mare. Șeful i-a spus: „ar trebui sa cam terminăm, gata. N-ai cum, vrei sa stai sa lucrezi pentru mine? Mi-ar plăcea sa lucrezi dar nu, hai nu e cazul. Mai ai un an de master.. „

     Și cum nu știi niciodată de unde sare iepurele sau nimic nu e coincidență, acesta i-a platit salariul pe un an de zile, i-a oferit o mașină și l-a împins: „ia timpul asta, te regrupezi și te duci pe direcția ta.”
     La nici o lună după finalizarea facultății, s-a angajat în 2013, la o multinationala producatoare de rasaduri, lider balcanic pentru legumicultorii din România profesionisti si semiprofesionisti. La job a avut din start o gandire de învingător: „n-am nimic de pierdut, ma descurc sa fac sales, ca asta voiau de la mine, iar partea tehnica in mod sigur o pot invata in maxim 3 luni, deci o sa fiu de sine stătător în maxim 4 luni.”

    N-a negociat, a acceptat salariul oferit de companie, cu mențiunea ca negocierea va avea loc după 3 luni. Pe când Cristian și-a ținut promisiunea, ei n-au mai fost atât de corecti și îi creșteau salariul cu câte 100 de lei pe lună, timp de 6 luni. Această peripeție i-a creat un disconfort,  o formă de frustrare, pentru ca a făcut tot posibilul, a creat o zonă nouă de vanzare.

Inspirație targetată dintr-un research din Florida 

     Era angajat în firmă și se documenta despre o boală ce s-a împânzit la o cultura de pepeni, pe portalul științific al Universității din Florida si acolo a gasit, intr-un subsol:  Microgreen new generation. Era secunda de aur, momentul în care deschidea o nouă ușă, cea a antreprenoriatului. 
     Pe un balcon din Drumul Taberei, începea din acea zi să răsară plăntuțe, stropite cu apă în mod strategic și studiate lângă un document de notițe. Tot în acea perioadă, oferea mostre, avea 400 de kg de semințe pe care trebuia sa le dea gratis. Până să apuce să le dea, multe dintre ele au expirat și trebuia să le arunce.

Ne mirăm de gustul aromat al afacerii Microgreens 

 

Pentru Cristian Tudor totul a inceput cu:

  1. Ajutorul jobului
  2. Ajutorul semințelor de la job
  3. Programului de la job. 

“Am mers la părinți, le-am spus ca vreau sa fac asta. Aveau și ei niste roșii, castraveți, într-un solărel.
Le-am defrișat tot. I-am pus la treabă. “

 

Microplantele ieșeau una cate una din pamantul ce umplea cu varf lăzile improvizate de Cristian. Le tăia atent si se urca in masina primita cadou. Pornea  printre gropile din Bucuresti cu zeci de caserole micute ce se izbeau brusc unele de altele, cu destinatia finală: restaurante. Erau foarte bune si apreciate de bucatari, singurul impediment era ca nu rezistau nici măcar o ora in bucatarie, din cauza mai multor factori. 
Microgreens Romania a inceput sa ia amploare, tot mai multi bucatari din Bucuresti, de top l-au ajutat sa cizeleze produsul până in forma in care a păstrat-o timp de 3 ani de business. Le cultiva în ghivece, în așa fel incat în bucătărie sa ia cate un pic, cat aveau nevoie.

 

Da pentru BMW, nu pentru antreprenor

 

Evoluția înseamnă investiție, finanțare, iar dacă nu ai o familie înstărită sau prieteni darnici, îți asamblezi planul de business, îți iei inima în dinți și te duci la bănci. Cristian a fost refuzat de 3 bănci, până să se gândească care este clientul lor din grila, ce tipologie de public țintesc. 

S-a dus la aceleași bănci și le-am cerut împrumut, pentru BMW, le arăta și pozele explicite cu acel model.  Așa a reușit sa ia 30.000 de euro pentru a-și crește afacerea în continuare.Trebuie sa fii consumator, nu inovator. Inovatorul este periculos, pentru ca poate pierde banii.

A luat 30.000 euro, a ales sa construiasca primul solărel, totul improvizat. Prin bootstrapping methods. Un solar, o centrala termica, mese de cultura, sistem de irigatie, lumini, ce a stiut ca i-ar trebui la nivelul acela, la momentul acela. Era o sera de 420mp, cu 200mp de spațiu de cultură.

 

500,000 de euro pe an cu doar 200mp?

 

La o primă vedere pare simplu, dar ai nevoie de know-how, experiență, oameni dedicați, investiție, susținere și puțin noroc.

 

Livrările erau către restaurantele high-end, de top, primul  client este Joseph Hadad, ce a devenit și primul influencer al brandului. Au fost promotorii Microgreens principali, a ajuns în break even în  mai puțin de o lună, în 3 saptamani.

 

Ne-am oprit la pandemie cu aceasta crestere exponentiala, ne-am dublat cifra de afacere de la an la an, mai putin in 2019, cand nu am avut creșterea aceasta.Tot ce am avut la primul job a fost cate un stalp de sustinere incredibil, pentru tot ce am inceput sa fac pentru mine. 

 

Ca si inginer pe legumicultura, poti sa faci mai multe lucruri decat in horticultura. Mi se pare important ca oamenii ce se apuca de horticultura sa se supraspecializeze. Este o meserie unde se face o foarte mare diferenta pe know-how-ul tehnic.

Un inginer specializat pe legumicultura sau pe cultura mare poate castiga 3000 de euro in Romania. Nu mai spun de 7000-8000euro  la o sera in Franta sau in Olanda.

 

Este atat de mare nevoie de specialisti in domeniul asta incat mi se pare fantastic ca nu e bataie pe a merge la universitatea asta.

Internship: Te duci la o sera profesionala si le spui: imi dati minimul pe economie, ca vreau sa invat. Sa stau 6 luni la voi sa invat.

Sa se specializeze si sa caute o directie. În caz contrar, vei invata din toate si nu te vor ajuta foarte mult.

Am avut parte de cel mai mare mini MBA dinainte de antreprenoriat. Pentru ca am facut tot ce se putea face in acea firma, de la vanzari, pregatiri de licitatii.

Vorbim de resurse umane, la primul job am stat sa refac toate arhiva de angajati de 5 ani in urma, plus cei actuali ( 300 de angajati).

Gestiunea, cost-controlul.

Achizitiile. Am facut asta timp de un an jumatate intr-o companie ce avea 15 milioane de euro cifra de afacere. 

Am facut planificare cu cei 180 de oameni.

M-a ajutat pe mine sa-mi fac o planificare pentru ca productia de microplante este foarte dinamica. O cultura are 7 zile de vegetatie, una are 25, una are 14. 

Trebuia sa le am pe toate in acelasi timp concomitent  in asa fel incat mixul acela pe care-l vindeam sa fie in acelasi timp.

In primii 2 ani am facut tot, statea 2 luni functionar administrativ, cand ramanea firma fara o pozitie importanta eu eram cel care prelua automat rolul respectiv.

Trebuie sa stai foarte bine mental, pentru ca sunt care te trag inapoi. 

Multi iti vor spune: Ce-ai facut mai tu, de la Gorgota, ce ma tu… esti bolnav, cum sa te te gandesti  la asa ceva.

Daca stai sa asculti toate aceste lucruri mai bine te duci intr-o pestera si iti iei your precious.

Sunt impotriva food-waste si a poluarii extra cauzata de logistica.
30% dintre alimentele noastre se pierd pe traseu, costuri pe care le acoperim noi consumatorii.

 

Se polueaaza foarte mult mediul inconjurator.

Cultivatorii mici sa invete notiunile de baza, care au legatura cu fiziologia plantei, adica in Romania cultivatorii mici cultiva in extrema in care nu dau cu nimic, ca este destul de bogat pamantul, ori folosesc substanțe pe care nu le dilueaza in apa in mod corect si afecteaza sanatatea. 

Hai să servim împreună o cafea digitală!

Îți place acest articol?
Susține creatorul aici.

Hey 👋 Welcome to Targeted Inspiration! I just created a page here, where I share debates, courses, opinions and sources I find very deep about CAREER. You can now buy me a coffee and support my journey towards being more successful while sharing this with you.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.