Antreprenoriatul poate fi inclus la cariera? Ce definește un antreprenor cu rezultate, pe ce principii isi alege echipa. Invata sa-ti pornesti motorul motivatiei și adauga combustibilul muncii inteligente. Cum te comporti cu angajatii, ce le comunici și provocarile tale.
Cariera în antreprenoriat
Crezi in cariera? Este aceasta un element esential pentru a crea o afacere?
Definim cariera? Hai sa vedem ce gasim comun printre definitiile de pe internet. S-ar spune ca acest termen: cariera ar avea 2 semnificatii.
In prima instanta, cariera are legatura cu o profesie, vocatie, arata ce desfasori pentru a-ti castiga existenta. Face deosebirea intre cei care isi pot gasi de lucru doar cu diploma de bac si cei care investesc in educatia lor, in traininguri.
Daca tu cauti cariere poti gasi si ideea de progres, de inaintare, de evolutie a unei persoane in anii in care lucreaza la diferite firme, companii.
Cariera in Dictionarul Cambridge: Jobul sau o serie de joburi pe care le desfasori de-a lungul vietii. In special implica un progres catre joburi mai bune sau este o profesie particulara.
Antreprenorul este acel om ce implementeaza noi idei de afaceri, isi asuma riscuri si se implica in dezvoltare. Aduce o sursa noua de inspiratie in domeniul sau, idei ce nu au fost testate anterior, servicii inovative. Antreprenorii ajuta economia unui stat sa prospere. La baza cuvantului startup ar sta si riscul, recompensa.
In cresterea unei companii, antreprenorii se confrunta cu mai multe provocari, precum:
1. Birocratie
2. Finantare
3. Echipa
Idei cariera: Cum obtin finantare acesti antreprenori?
Sunt mai multe cai prin care pot aduce cash pentru idea lor de afacere, astea includ sau contin:
1. Banii proprii
2. Prin asociere cu un alt antreprenor pentru acces la resurse si capital mult mai extins
3. Obtinere de finantare de la Venture Capitalists, Crowdsourcing, Angel Investors, Credite bancare
Ce cred economistii a fi necesar intr-o afacere?
Poate ai un prieten contabil, analist financiar, expert riscuri financiare care ti-a mai spus ca antreprenorii coordoneaza resursele tangibile si intangibile si ajuta la formarea capitalului. De altfel, acel prieten iti va spune si ca: locul, capitalul si forta de munca sunt cei mai importanti factori pentru orice tip de afacere.
Are el dreptate?
Hai sa analizam. Bun, pentru a avea un sediu, iti trebuie o locatie, fie ca este a ta sau inchiriata, ai nevoie de un loc al tau. Acolo pentru a functiona iti trebuie echipamente si resurse. Evident echipa, oamenii sunt un ingredient de baza in startup.
Un sistem capitalist este bazat pe profit si pierderi. Daca se simte incertitudinea in piete, un antreprenor isi poate asuma riscuri si lua decizii bazate pe research si dezvoltare. Daca hranim apetitul unei societati fata de antreprenoriat crestem cu mult sansele sa impactam economia in mod pozitiv. Antreprenorul poate schimba ADN-ul social, unii vin cu idei inovatoare ce nu mai depind de vechile sisteme.
Legile si antreprenoriatul
Se vorbeste adesea ca daca nu se aplica legi clare asupra sferei de business, pot aparea practici neortodoxe, coruptie, frauda printre jucatorii de business. Nu toti antreprenorii respecta ideea ca un nou business nu trebuie sa atace sanatatea pietei pe care intra.
Exista cu adevarat o harta a antreprenoriatului
Multi ar spune ca nu, ceea ce a mers pentru unul poate sa nu aduca niciun rezultat altuia. In schimb putem invata din povestile, drumurile parcurse de antreprenori ce au reusit sa cladeasca o cariera, astfel avem sansa sa ne inspiram, sa ne cream al nostru tablou original.
Cauta inspiratia in cariera printre urmatoarele metode testate de/in antreprenoriat:
1. Consuma continut din diverse domenii
Fii activ, fii prezent, adu-ti aportul la dezvoltare. Invata din cariere de renume atat din Romania, cat si strainatate. Noi te vom ajuta in acest demers. Si poate ca in acel podcast nu vei auzi multe detalii, poate ca nu vor fi multe informatii noi pentru tine, dar…. dar e posibil sa-ti dea un click in minte, sa te faca sa-ti imaginezi ceva cu totul nou.
Asadar, aboneaza-te la acele canale care sunt pe placul tau, iti place sa citesti in loc sa asculti, mergi catre reviste online sau fizice, mergi in bloguri, carti, articole, studii de caz. Podcast-urile sunt trendul anului, consuma vocile modelatorilor cu acea curiozitate care da frau liber imaginatiei, pur si simplu te imbogatesc ca si antreprenor.
Te poti abona si la Newsletterul Inspiratie Targetata chiar aici: APASA – Fii in contact cu inspiratia!
Antreprenorii care reusesc, sunt incontinuu familiari cu ce se intampla in stanga si-n dreapta, nu se lasa doborati de informatii false. Sunt acolo pentru industrie, au tot timpul o perspectiva si pot veni cu solutii, pot revolutiona compania pe care o dezvolta.
- Rezolva o problema, o provocare
Startup-urile ce reusesc vin sa rezolve o problema pe care o au diverse grupuri de public sau alte companii. Adu valoare acolo unde este o problema vazuta de toti, interna sau descoperita de tine, pe care unii nu o vedeau asa, dar era fix acea gaura din bugetele fimei. - Armeaza-te cu skill-uri variate, din mai multe domenii conexe
Inveti si testezi in realitate ceea ce-ai asimilat. Poate juca rolul mai multor departamente din companie pentru a asimila informatii si a gasi noi solutii. Asigura-ti un flux de cash pentru afacere si vei avea parte de finantare in mod regulat pentru a sustine toate activitatile interne si externe
Cariera de antreprenor> Cum imi construiesc echipa?
Angajatii te ajuta sa-ti pui in miscare ideea, sa construiesti pe verticala si pe orizontala. Ai putea spune, da .. eu automatizez totul, chiar si cu toate masinariile din lume, tot de oameni vei avea nevoie, poate de alta tipologie de specialisti. Intr-o afacere vei lucra cu oameni pe mai multe niveluri si este bine sa stii cum sa mentii relatia cu fiecare in parte.
Furnizorii sau publicurile implicate direct in afacerea ta
Edward Freeman in 1984 a conturat importanta acestor parti interesate: sunt afectati sau pot fi afectati de operatiile business-ului. Daca tu ca si manager te focusezi doar pe interesul acelui CEO si lasi deoparte celelalte publicuri direct implicate, atunci comiti o greseala majora.
Managerul poate afla care sunt interesele, sa poata organiza si coordona acesti oameni. Multi constata ca interesele acestor grupuri sunt in conflict, se bat cap in cap. Interesele clientilor sunt de analizat, de altfel si cele ale furnizorilor, partenerilor.
Cum comunicam cu furnizorii
In cazul unor probleme, neintelegeri e de preferat sa fim clari intermeni, sa spunem exact unde este o problema sau cum ne dorim sa colaboram, care ar fi varianta mai facila, mai benefica. Furnizorii iti pot face viata de business mult mai frumoasa, este esential sa aflam ce noi servicii au, imbunatatiri.
O comunicare de calitate ar avea la baza urmatoarele:
- Engagement intre grupuri
- Respect, empatie, profesionalism
- Influenteaza in bine comportamentul angajatilor
- Nu uita ca oamenii comunica cu noi si non-verbal (limbajul corpului, gesturi, contactul vizual)
Stiluri de aplicat in relatia cu angajatii:
- Stil managerial focusat pe task-uri, activitatea de la munca
- Stil managerial focusat pe oameni, pe relatia cu acestia, fericirea de la locul de munca.
Cred ca putem sa ne cream un stil managerial hibrid, care ia in considerare atat partea umana, sa gandim ca si angajatii, cat si partea de incurajare, deadline-uri stranse si manageriere, impartirea sarcinilor, supervizare.