Nimeni nu-ti poate dicta parcursul in cariera juridica sau din orice alta natura, dar sunt anumite elemente, obiceiuri si modele din care te poti inspira. Adaptabilitatea este unul dintre ele: ce inseamna, cum te ajuta in fata unor provocari, hai sa aflam impreuna.

Cariera juridica> Adaptabilitatea e o calitate sau nu? 

 

Tu ce parere ai?

      Daca vei parcurge mai multe anunturi de angajare vei gasi anumite fraze sau cuvinte care te trimit in contextul de adaptare. A devenit o calitate si te face mai atractiv ca si angajat, sa ai taria si creativitatea de a gasi solutii, alternative.
In fiecare zi, la lucru vei avea parte de schimbari, situatii neasteptate, inevitabile si este nevoie sa faci fata acestora, sa nu intri in zona de stres. In opinia mea e nevoie sa acceptam schimbarea, sa incercam s-o intelegem pentru a avea claritate in minte si s-o depasim. Sa gasim idei pentru a imbunatati situatia, sa gasim in critica si feedback un mod de evolutie in cariera juridica
      

Economia si cresterea cererii fata de joburi


    Sesizam cu totii cat de greu cresc statele in zona economica, multi angajatori se orienteaza cat mai mult spre solutii care-i ajuta sa reduca costurile cu procesul de angajare si de ce nu cu angajatul in sine. Intalnim recrutare si screening cu ajutorul AI, tot mai multe joburi remote care mai reduc din costuri. Cum asa? Pai, o companie va avea un sediu mai mic, in timp ce angajatii vor consuma resursele proprii, se pune problema: N-ar trebui sa fie alocate extra-bugete pentru a acoperi costurile cu: electricitate, gaz, internet, laptop, mobil. Pentru ca, dupa cum stim cu totii, cel putin in Romania, nu prea este cazul.
    In studiul: “Work Volition and Career Adaptability as Predictors of Employability: Examining a Moderated Mediating Process” desfasurat in Coreea, se investigheaza adaptabilitatea in cariera. Esantionul a constat in 251 de studenti din 3 universitati coreene. Vointa genereaza in mod direct mai multe sanse spre angajare si are un efect indirect in adaptarea in cariera.
  Studentii, de obicei au mari dificultati in a-si alege o cariera, cel mai important este si primul job care influenteaza directia si valoarea unei viitoare cariere juridice.
Ce este necesar? Sa ne pregatim pentru aceasta tranzitie prin:

  1. Evaluarea intereselor si abilitatilor
  2. Adaptabilitate pentru incertitudine si ambiguitate
  3. Focus mai mult pe satisfactia psihologica decat pe salarii mari sau promovarea catre o functie mai inalta in companie
  4. Adaptarea la schimbare

Cum putem cultiva acest concept de adaptare la job si in cariera juridica?

1. Construieste o atitudine pozitiva in fata situatiilor noi si cauta tot timpul moduri creative prin care sa rezolvi provocarile
2. Accepta perspective multiple pentru a avea o imagine complexa si completa asupra unei noi situatii. – In ce moduri pot gresi sau sa-mi scape ceva?

3. Ramai focusat pe imaginea de ansamblu – vei prioritiza problemele

4. Cere tot timpul ajutor daca intampini o dificultate in meseria ta. Poti apela la mentori, colegi de breasla, membrii familiei.

5. Esecul este o parte esentiala din invatare, din evolutie in ocupatia juridica aleasa.

Idei creative pentru a-ti creste nivelul de adaptabilitate

  1. Incearca sa-i dai creierului noi provocari zilnic, sa-l antrenezi, reantrenezi. Daca tu esti pregatit, ai mai avut in fata acea problema, chiar si in teorie, cand ti se intampla in realitate ai mai mari sanse sa ai o reactie spontana, naturala. Sa luptam impotriva unor reactii automate in fata situatiilor rele, suparatoare si sa gasim alternativa, asa reusi sa raspundem spontan.
  2. Invata sa gasesti mai multe solutii – te antrenezi pentru situatiile neasteptate. Gaseste toate caile, metodele prin acre poti rezolva noua provocare.
  3. Schimbarea este buna daca stii cum sa inveti din acele experiente. Incearca noi schimbari. 


Exercitiu practic pentru cariera ta

Cum raspunzi acestor situatii si care este tehnica de adaptare la schimbare?

  1. Seful tau iti cere sa formezi o noua echipa fix cand ai ajuns la 50% din proiect. Provocarea este ca vei lucra cu oameni noi pe un proiect in derulare.

Ce raspuns ai tu? Scrie in comentarii sau pe o foaie si apoi 

2. Ti se cere la job sa rezolvi un task cu care nu te-ai mai confruntat pana acum. Ce faci prima oara, cum rezolvi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.