Inspiratie trasa la indigo – original, divin sau izbucnirea inconstienta a mintii?

Inspirația este un mod prin care generezi idei, poate fi declansata in nenumarate moduri si depinde foarte mult de o stare creatoare. Daca si tu cauti inspiratie ca sa fii mai creativ, vom dezvolta cateva tehnici, studii, cat si viziuni cu impact pe termen lung. 

Ce este inspiratia?

    Prin inspiratie ne expunem unor posibilitati la care nu ne-am fi gandit, intr-un fel sau altul te poate “impinge de la spate” catre noi drumuri. Este despre nou, despre transformare si experimentarea unei stari de entuziasm. 
     Inspiratia este o asociere intamplatoare, naturala a ideilor. Se considera ca inspiratia are implicatii mistice. Este vazuta precum o fantezie, inteligenta, pornita in mod natural sau antrenata, dezvoltata pe parcurs.  (John Locke)
      Oamenii ce au un nivel ridicat de inspiratie au anumite caracteristici comune. Curios sa afli care?  Psihologii Todd M. Thrash si Andrew J. Elliot au inventat scala inspiratiei prin care se poate masura de cate ori esti inspirat intr-o zi. Foarte tare, asa e?  In urma mai multor teste, pe oameni reali desigur, 
s-a aflat ca indivizii inspirati sunt mai implicati in task-urile lor si au o deschidere mai mare catre noutati, experiente noi. De altfel, conteaza si cat esti de deschis spre a primi inspiratie, deci vorbim si de starea ta mentala si fizica. Inspiratia nu este programata, ti se intampla spontan. Oamenii inspirati sunt mai putin competititvi si mai focusati pe ceea ce fac.

Daca ai parte de inspiratie in viata ta atunci ai la baza resurse psihologice cu impact: stima de sine, optimism, crezi în propriile abilități.
    

    Inspiratia este vazuta ca un mijloc prin care iti atingi mai repede obiectivele. Totul este demonstrat de un studiu experimental de Marina Milyavskaya unde studentii au fost pusi sa scrie 3 obiective pentru semestrul in curs. De 3 ori pe luna trimiteau rapoarte despre progresul catre acele obiective. Cei care au obținut un scor mai mare pe Scara de inspirație au atins mult mai repede obiectivele. Dar asta si pentru ca obiectivul a fost mult mai bun, inspirat. Deci, daca esti mai inspirat zilnic, ai sanse mai mari sa reusesti in ce-ti propui. 

S-a sesizat o legatura intre inspiratie si progres. Progresul obiectivelor și inspirația obiectivelor  formeaza un cerc de inspirație mai mare a obiectivelor și de urmărire mai mare a obiectivelor.
Citeste studiul pe indelete:
 https://www.researchgate.net/publication/257045449_Inspired_to_get_there_The_effects_of_trait_and_goal_inspiration_on_goal_progress

Inspiraţia este fundamentul artelor, în genere. Ea este exact ca impulsul electric care stârneşte fulgerul între doi poli. În momentul în care tensiunea între doi poli se creează, fulgerul apare. Fără fulger nu poate să existe fulger. (Nichita Stănescu)

Inspiraţia este o deşteptare, o impulsionare a tuturor aptitudinilor omului, şi este manifestată în toate realizările artistice de valoare. (Giacomo Puccini)

Tipologii de inspiratie


Cercetările recente arata ca inspirația poate fi activată, capturată și manipulată și are un efect major asupra rezultatelor importante ale vieții. Desigur in functie de obiectivul nostru, putem cauta inspiratia in mai multe surse. Pentru a primi inspiratie e nevoie sa fim inspirati de ceva si sa actionam in acel sens.

Inspiratie artistica


      Grecii considerau despre inspiratia poetica, artistica ca ar fi o izbucnire inconstienta a mintii. Acestia spuneau in trecut ca inspiratia ar veni de la muze – Dionysus, Apollo. Artistul sau poetul intra intr-o stare de extaz, fior poetic, o forma de energie divina. Inspiratia ar avea forta sa te transfere dincolo de mintea constienta. 

     Cunosti celebra lucrare a lui Michelangelo Buonarroti> pictura din Capela Sixtina?

     Priveste-o aici sau online:  Apasa –> Priveste Capela 360

Adevarul e ca acolo a fost nevoie de multa inspiratie?

Nici pana in prezent nu se stie care este mesajul sau mesajele ascunse in aceasta opera. Daca exista sau e doar dorinta oamenilor de a interpreta, de a vedea dincolo de ceea ce e concret. Punctul e punct sau e o planeta deghizata. Bine, lasam ideile fanteziste deoparte.

inspiratie michelangelo


Daca analizam putin putem crede ca Michelangelo a fost un tip ciudat. La vârsta de 17 ani a început să disece cadavre din cimitirul bisericii locale. Între 1508 şi 1512 a pictat plafonul Capelei Sixtine din Roma. Ce trecere dubioasa, nu?
Doi experti de la medicina din Baltimore, Maryland au supus analizei pictura murala, mai exact scena „Separarea luminii de întuneric”, desprinsa din Facerea Lumii ce l-a inspirat pe Michelangelo.

Se vehiculeaza ca acea scena arata precum un creier uman,  măduva spinării şi  trunchiul cerebral. Acum ramane la latitudinea ta cum interpretezi aceste picturi, asa e?

Curios despre ce au mai spus cercetatorii? Citeste: https://www.descopera.ro/dnews/10699151-care-este-mesajul-secret-pictat-de-michelangelo-in-capela-sixtina-din-roma-galerie-foto

Selectia de cursuri inspirate 

Descoperă chiar acum o gamă largă de cursuri online. Dacă îți dorești să facem un research amănunțit pentru anumite cursuri avansate, trimite un mesaj la secțiunea contact.

Inspiratie medicina


Artistii nu-s singurii care au parte de inspiratie. Si tu poti fi “victima” unui astfel de moment. Orice domeniu are geniile sale. Originalitatea este sora inspiratiei.

 Oamenii de stiinta, cercetatorii dar in special inventatorii au nevoie de inspiratie pentru a concepe teorii si pentru a crea structuri originale care schimba viata oamenilor sau gandirea. 

Cu toții am auzit de aspirina, dar cum a fost inventata?
Totul a pornit de la ideea ca oamenii foloseau infuzia de scoarţă de salcie pentru a alunga durerea şi febra. Chimistul Felix Hoffmann in 1897 descoperă in mod un întâmplător substanţa responsabilă de aceste efecte. Din acid salicilic şi oţet acesta obţine apoi acid acetilsalicilic (ASS).
In 1988,  Bayer lansează la scara mare noul medicament pe care-l denumeste aspirina. Prima data era distribuit ca pubere, pentru ca mai apoi sa creeze si pastile. Aspirina subtiază sângele, deci poate preveni obstructiile din vasele de sânge, deci te salveaza de infarct miocardic şi atac cerebral.

Inspiratia in inginerie

In definitiv nu este povestea artistilor, ci oameni simpli care au cautat, au crezut si au cules inspiratie. Tot felul de noi experiente, informatii, dezbateri sunt declansatori de idei originale. Daca tu ai si deschiderea sa vorbesti cu alti asemeni tie, sa confrunti idei, atunci ai gasit o noua cale spre a gasi inspiratie, da exact, acel binecunoscut brainstorming. De altfel, e esential sa crezi in ideea ta artistica, de afaceri, de a inventa ceva wow, asta te va motiva si va multiplica efectul inspirational.

Henri Coanda inventa in 1921 bois cementul sau beton-lemnul – un nou material de construcție, folosit pentru decorațiuni. Palatul Culturii din Iasi se bucura din plin de acest material inedit, un moment de inspiratie in constructii, arhitectura. 

Dar cum i-a venit ideea?

S-ar parea ca Henri voia sa descopere un material care imită perfect lemnul de stejar, ca formă, culoare şi sunet cu scopul de a inlocui materialul natural, scump. Este un material modern, de inteligenta tehnica românească. Acest ‘Bois cement’ imita foarte bine lemnul de stejar din care sunt facute lambriurile din Palat, dar mai ales din Sala denumita astăzi Henri Coandă. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.