Vom vorbi in primul rand despre antreprenoriat, pentru ca mai apoi sa ne focusam atentia catre antreprenor si care sunt acele caracteristici. Ce riscuri isi asuma un leader, care-s instrumentele si abilitatile care-ti garanteaza un loc la masa antreprenorilor. Inovatie sau inventie? Responsabilitatea sociala, procesele si comportamentul.

 

Cum definim antreprenoriatul? 

Termenul si valoarea acordata acestui termen: antreprenoriat s-a schimbat pe parcursul anilor. Dupa analize cantitative, in baza interesului exprimat in cautarile Google, termenul este in continua crestere. 

Antreprenoriatul isi are originile in cuvantul de origine franceza entreprendre, ce înseamnă a prelua. Desi acest termen exista de cateva sute de ani, economiștii nu i-au acordat un model formal, decat dupa secolul 20, cand acest termen a fost studiat de 3 mari ganditori:  Israel Kirzner Joseph Schumpeter si Frank Knight.

Antreprenoriatul este un proces prin care oamenii descoperă noi piețe sau oportunități. Cele mai performante tehnologii ale momentului au apărut din afaceri. Avansarea tech este în stransa legatura cu dorinta de a rezolva o problema, sa imbunatateasca societatea, lumea, totul sa fie mai eficient.  Antreprenoriatul este un mediu unde ai nevoie de vigilență pentru a identifica oportunitățile și a le exploata în consecință. Oportunitatile sunt preexistente și antreprenorii sunt experți în identificarea și exploatarea acestora.
(Israel Kirzner)

Antreprenoriatul este un proces in continua schimbare, ce are la baza inovatia si viziunea. Antreprenorii creeaza in mod proactiv oportunități cu ajutorul unor contributii inovative: distrugerea creativă a industriilor – practic, învechirea vechilor industrii și modul de a face lucrurile.  Antreprenorii, nu doar marile companii au responsabilitatea de a crea noi piete si produse pentru a obtine profit. 

(Schumpeter)

Se sesiseaza o crestere a interesului direct fata de antreprenoriat, iar printre cele mai importante motive este convingerea puternică că antreprenoriatul este un motor puternic pentru creșterea economică (Baron, 2014).

      Antreprenoriatul își are originile in procesul de networking, o relatie sociala continua. Se formează relații de durata si bazate pe încredere între antreprenori si clienți, creditori, furnizori, agenti, inventatori. Termenul de antreprenoriat conduce si către ideea ca succesul unui antreprenor este ghidat si de influențele externe. Aici se pune accentul pe ideea ca religia, cultura, clasa sociala, educatie, retele de networking si grupurilor etnice impacteaza comportamentul antreprenorial.
(Aldrich & Zimmer, 1986)

    Termenul de antreprenoriat este înțeles greșit sub ideea de fondator, omul ce începe o afacere acolo nu exista oportunitatea. Astfel cei care cumpara o afacere existenta sau manageriaza un departament ca și angajat nu sunt sub definiție antreprenori. 
    Antreprenoriatul pune teoria și ideile în acțiune. Este de preferat sa inveti în mod independent, prin exercitii practice, pentru ca un om cu cât înțelege mai bine un subiect, cu atat are mai multe șanse să-și dezvolte simtul antreprenorial.

Cum se manifesta antreprenoriatul?


Cu cat citesti mai mult, vei observa ca lumea antreprenoriatului este alcatuita din diverse task-uri, procese, trasaturi si comportamente.
Antreprenorii pot avea drept sarcini:
– cumpara si gestioneaza resurse rare, care nu sunt in cantitatea mare pe piata
– Cauta, analizeaza si pune in miscare oportunitățile
– Ia decizii cand totul este incert
– Realizarea unui research de piata

Ce face foarte bine un antreprenor?



    Antreprenorul aduce noi joburi pe piata. Isi asuma riscuri si poate castiga chiar mai putin la inceput de drum, decat ar fi fost angajat la o companie. Ambitia il face sa aduca noi idei pentru cresterea afacerii si a oferi noi joburi pentru specialisti.
  Un antreprenor ar trebui să fie cineva cu o viziune clară asupra afacerii sale. cineva care are toate instrumentele potrivite pentru a putea conduce o afacere spre succes – carisma, inteligenta, creativitate, manager de riscuri și muncitor. 
Wikipedia ne spune că antreprenorul este o persoană fizică sau juridică care se obligă, pe baza unor clauze și condiții contractuale, să execute diferite lucrări în beneficiul altei persoane sau organizații, în schimbul unei sume de bani dinainte convenite.

Care sunt caracteristicile unui antreprenor?


Dorinta de a inova
Creeaza schimbari in societatedream big. Sa gandeasca tot timpul la o scara mare, sa fie curajoși pentru a lansa un produs nou ce rezolva o problema recentă sau careia nu i s-a găsit încă soluția. Antreprenorul are nevoie sa dezvolte cât mai multe abilități, sa acceseze informații și să dețină competențe, totul in tandem cu o dorinta reala de a conduce, de a fi lider, să-și ia toate angajamentele, responsabilitatile.

Daca ne uitam de aproape la antreprenorii de succes vom gasi anumite modele care functioneaza si asupra caror am vrea sa ne oprim:

1. Invatare constanta
Desi nu gasim studii care sa ne spuna cam cate carti citeste in medie un CEO, ne multumim si cu studiul dezvoltat de Pew Research Center ce urmareste obiceiurile in citit. Studiul din 2015 pe un esantion de 2,004, s-a analizat numarul de carti citite in fiecare luna in functie de veniturile familiei: 

  • Sub $30K: Mediana  – 2,  
  • $30K-$49K: Mediana =5, 
  • $50K-$74K: Mediana = 5 
  • $75K+: Mediana = 6 


2.
Rezolvarea problemelor  – antreprenorii găsesc o nevoie nouă sau neexploatată pentru produsul sau serviciul lor și oferă soluția pe care o cauta potentiali clienti.

3. Adaptare: Chiar daca nu reusesc sa atinga anumite obiective, se adapteaza si stiu ca nimic nu e perfect, e nevoie de modificari mici pentru a vinde.

4. Creativitate:  make your idea glow. Reusesc sa atraga atentia prin modul in care este proiectat produsul, personalitatea, modul de promovare, ambalajul.

5. Viziune: Antreprenorii pot vedea o imagine a viitorului în mintea lor și modul în care afacerea lor se potrivește cu acest viitor.

Instrumente utilizate de antreprenorii cu rezultate


Studii de caz, cărti, articole, studii de specialitate
Cum le alegi?
Urmărește cine este autorul cărții, care sunt realizarile sale in zona antreprenorială, urmareste comentarii, studii de caz ale unor companii din nișe similare cu a ta.
Vezi cand a fost publicat articolul, pentru ca s-ar putea ca acele date sau studii sa fie depasite, avand in vedere ca piețele sunt în continua schimbare. Toate aceste detalii te ajuta sa ai inspiratie targetata, sa iti dezvolti idee de afacere, mai ales cand folosesti toate aceste informații pentru a le prezenta in fața unor investitori sau clienti potentiali.
Google Scholar este o sursa sigura pentru a accesa surse academice, studii

Antreprenor: testează informația si vezi cum actioneaza în realitate


Ce pași aș putea urma?

  1. Citește conținutul cărții, a cursului
  2. Găsește corelații – sunt exemple din experiența mea care sa demonstreze acest lucru sau din contra sa il contrazica?
  3. Discuta, dezbate cu alți antreprenori
  4. Aplica ce ai invatat
  5. Trage concluzii: experienta e asa cum te asteptai? Cum poti imbunatati? Care sunt rezultatele?
    Mentine o agenda cu idei

    Sigur nu-ti vei aminti totul si e benefic sa scrii asta in niste notite digitale sau un mini-jurnal de antreprenor. Trece chiar si parerile tale in acest moment pentru subiecte care te intereseaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.