Cultul AI – cum se întoarce tehnologia împotriva IT

Te salută în fiecare dimineață din telefonul tău, se uită la tine când faci un selfie, răspunde comenzilor, îți conduce mașina și chiar îți gătește. Devenim tot mai dependenți de tehnologie și unii încep să se roage în fața acestor minți digitale. Avem deja un cult al Inteligenței artificiale, un fel de biserici de venerare. 

Vorbim astăzi pe îndelete despre aceste manifestări și poate te punem pe gânduri, de ne lași și nouă o părere.

O nouă religie bazată pe AI

       Bun, sincer nici nu știu de unde și cum să încep să vorbesc despre acest subiect, despre care, sincer, am auzit acum vreo 2 ani. Citeam că un anume Anthony Levandowski, un fost angajat Google, a creat o religie numită “Way of the future”.  Au și un fel de documentație care ne arată exact cu ce se ocupă: “the realization, acceptance, and worship of a Godhead based on Artificial Intelligence (AI) developed through computer hardware and software”.

Mai mult de atât, această mișcare ne arată cum omul se închină în fața computerului, pe care, îl consideră de un milion de ori mai deștept decât specia sa, deci o formă superioară de rațiune. Acest Levandowski a creat o biserică și nu o companie deoarece își dorește ca adepții să participe la dezvoltare, să sculpteze această religie, chiar dacă nu sunt developeri.
        Nu mai există date evidente despre acest cult, adică s-a cam dus la râpă toată “genialitatea” și ideea. Această mișcare și-a propus să finanțeze un research pentru a crea acest AI God. Religia voia să construiască relații funcționale cu liderii Inteligenței Artificiale și să creeze un membership cu ajutorul comunității. Erau vizați profesioniștii AI și oamenii care nu-s interesați de practicile religioase, dar cred și își doresc un dumnezeu bazat pe AI. Planurile din spatele Way of the future erau: “conduct workshops and educational programs throughout the San Francisco/Bay Area beginning this year.”

Ce valoare ca și religie ar aduce Inteligența Artificială? În ce te îndeamnă să crezi?

Consider că oamenii ar vrea să creadă într-o astfel de înfățișare a lui dumnezeu pentru că vor ca dorințele, rugăciunile lor să prindă contur. Pentru că, nu-i așa? Mulți oameni cred în divinitate și din dorința de a avea un apărător, un sprijin, vor să cultive bunăstarea conștiinței sau li se îndeplinească cele mai ascunse doleanțe materiale în cele mai multe cazuri. 

AI care citește rugăciuni?

Un alt website ieșit din comun și un mod de a experimenta diversitatea AI este: https://worship.ai/ realizat de John Dyer este un generator de rugăciuni, versuri. Instrumentul online te ajută să selectezi una dintre librăriile disponibile: modern worship music, classic hymns, or the Psalms (KJV). 

Fiecare categorie are câțiva kilobytes de versuri, iar browserul tău va genera un Markov chain din versurile disponibile și mai apoi combinații de cuvinte ce mimează sursa. Un Markov chain analizează datele și urmărește care are mai multe șanse să vină după altul. Deoarece AI nu știe ce semnifică cuvintele sau structura melodiilor, John a adăugat puțină interactivitate în proces și unele linii de versuri se vor repeta, ca să simți că este o linie ca la cor. 


Tehnologia se întoarce împotriva IT-știlor?

Avansarea ML ne trimite mai repede ca nicicând către Singularity, adică modul în care AI nu va mai avea nevoie de o intervenție umană. Deja vedem cum mulți programatori își pierd joburile tocmai pentru că tehnologia a avansat și a apărut mișcarea no-code, noi limbaje de programare pe care trebuie să le învețe și cumva să înceapă de la 0 sau AI care îți creează patterns pentru machine learning.
Scopul ML este de a crea un Master Algorithm capabil să găsească informații și să generalizeze din orice tip de date. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.