Cariera în Canary Wharf și simbolistica din Matrix Ressurection

Unul dintre cele mai importante centre financiare din lume, Canary Wharf a fost dezvoltat cu ajutorul unei minți made în România, Sir George Iacobescu.
În acest articol vom scana cariera unui renumit om de business român, simbolistica arhitecturii întâlnite în interiorul acestui centru așezat pe o insulă londoneză și o comparație inedită cu Matrix Resurrection, recent lansat în cinematografe.

Cariera de inginer constructor: 
De unde s-au inspirat arhitecții Canary Wharf?

Regimul comunist a trezit oameni cu viziune?
George Iacobescu este o personalitate cu care ne mandrim în Londra, un brand personal ce a renăscut din cenușa unui regim comunist și a reinventat expresia: „Living the american dream”.
A finalizat studiile la
Facultatea de Construcții din București, după care s-a angajat la o companie din Marea Britanie care a construit staţii de benzină necesare sistemului agricol al ţării. 

Și-a dorit atât de mult să traiască mai bine, să evolueze, încât America era văzută drept o poartă ce merita deschisă. După aproape 4 ani de planuri și încercări de a părăsi România comunistă, a plecat în 1975 cu ajutorul unui broker din Park Lane și mătușii din Canada ce a plătit 5000$ pentru a-l scoate din țară, printr-o companie ce acționa ca intermediar pentru guvernul român care avea nevoie de valută la acea vreme.

Sir George Iacobescu împreună cu echipa sa s-au inspirat în proiectare de la americani, prima sa clădire din cariera de 64 de etaje fiind proiectată tot pe acest tărâm: Chicago.
“Sir George turned an unwanted empty dock into the most successful regeneration project in the world and permanently changed not just the skyline but also the geography of London.”
“I am immensely proud of everything that has been achieved at Canary Wharf. We took a piece of land that no one wanted, and we have delivered one of the biggest regeneration projects the world has ever seen,” după cum spune Iacobescu.

Hai să ne uităm puțin peste istoricul și stilurile arhitecturale ale Chicago Financial District.

Un alt turn din aceeași zonă de succes financiar-arhitectural este celebrul Marina City, aflat pe 300 N. State St., construit sub bagheta arhitectului: Bertrand Goldberg. 
Am citit că multora acest turn le este familiar, te întrebi de ce? Este din simplul motiv că și numele Bob Newhart îți e cunoscut, poate dacă menționez show-ul The Bob Newhart Show, unde în calupul de început apare de nenumărate ori clădirea. Marina City are 2 turnuri cilindrice ce par a se asemăna cu 2 știuleți de porumb. Când s-a deschis complexul, acest 2 turnuri erau utilizate drept reper: cea mai înaltă clădire rezidențială și cea mai înaltă structură de beton din lume. 

One Illinois Center
111 E. Wacker Drive
Architect: Mies van der Rohe
Această structură deosebită este unul dintre proiectele cu care a ieșit din industrie Mies van der Rohe. Spatiul facea umbră unui fost șantier feroviar și a locului Fort Dearborn (1803), cel mai vestic post al armatei SUA. 
Când s-au început lucrările în 1967, a fost prima clădire construită pe șantier. Are o structură hibrid deoarece incorporează elemente din munca anterioară a lui Mies și ideile care le-a capturat din Germania de dinainte de cel de-al doilea război mondial. Stilul internațional este marcat de un accent pus pe volum, cu utilizarea planurilor de sticlă pentru a acoperi spațiile față de mase de cărămidă sau piatră și o dependență de eleganța materialelor și perfecțiunea tehnică față de ornamentația aplicată. Mies a murit în 1969, cu doar un an înainte de deschiderea clădirii.

Aici poți privi în perspectivă 3D, toate turnurile ce alcătuiesc Canary Wharf:

https://canarywharfmap.com/

 

Cele mai reconoscibile titluri cu care-l asociem 

Legend in the property industry” – Shobi Khan
Cavaler (Knight Bachelor) – Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii – 31 decembrie 2011
Comandor al Ordinului Imperiului Britanic – iunie 2003
Custode al British Museum – 2007

In prezent este Executive Chairman pentru Canary Wharf Group – după ce s-a retras în august 2019 din funcția de CEO și Chairman. Canary este al doilea cel mai mare centru financiar din Londra. 

Canary Wharf și arta stradală inspirată din mitologie

Poate acest subtitlu ți se pare deplasat, cel puțin ieșit de pe traseul comun a ceea ce citești zilnic. Eu voi expune 2 opinii diferite, idei răsărite în minte după ce am vizitat Canary Wharf și am citit diverse articole de business și artă stradală.
Minotauri, copite, iepuri, forme wild, toate te trimit cu gândul către o locație de labirint. Grecii erau înspăimântați de acest personaj mitologic, de care se temeau, era văzut drept un spirit rău.
Minotaurul, pe de altă parte redă puterea, virilitatea, este înfățișarea aroganței umane și de asemeni o reprezentare a fricii primare din interiorul labirintului conștiinței noastre. 

Psihoterapia a adoptat și ea această simbolistică: labirintul este văzut drept ego, iar minotaurul incapsulează fricile și gândurile pe care trebuie să le descoperim. În accepțiunea acestei perspective, fiecare om are în interiorul său și un minotaur care se furișează liber în labirintul subconștientului.

Conceptul de frică față de necunoscut îl întâlnim și pe străzile înguste ale Canary Wharf
Sophie Ryder este foarte cunoscută pentru sculpturile ei cu iepuri, lady-hare, drept urmare, în 1995 și-a expus sculptura “Minotaur and Hare on Bench” în Canary Wharf.

 

Sursă poză: https://canarywharf.com/

The Matrix Resurrections

Am avut ocazia să merg la premiera ultimei ecranizări Matrix și să reușeșc să extrag câteva elemente inedite, care mi-au atras atenția. Am vrut să deslușesc ce au vrut să transmită și cum, evident.
Neo este prezentat de această dată drept un programator și designer de jocuri pe computer. Totul decurge normal, fiecare își desfășoară cursul obișnuit al vieții, până ce câteva personaje încep să-i recunoască trecutul și să ia contact cu el. Până și șeful lui devine o versiune paralelă a agentului Smith.  Când Matrix începe să-și proiecteze versiunea, Neo simte că nu face față unei noi încercări, lupte și merge la psihologul său unde povestește totul. 

Neil Patrick Harris îl liniștește și-i creează impresia că este doar imaginația sa, îi prescrie niște pastile albastre. 

În cadrul ședințelor putem observa în spatele lui Neo, o mini-sculptură cu coarne, sub forma unui minotaur, fapt ce poate însemna că Neo se luptă cu propriile temeri, este acaparat de frică. Un alt cadru, unde este înfățișat psihoterapeutul are în background doi fluturi, ceea ce ar putea trimite către ideea de butterfly effect – what goes around comes around. 
Ca să încadreze și mai bine ideea de bază a Matrix, fluturii sunt văzuți drept un simbol al renașterii, schimbării, speranței și vieții. O fi vorba despre ce urmează să se întâmple în film?
Ceea ce-l pune pe gânduri pe Neo este iubirea față de Trinity și faptul că în fiecare dimineață vede o femeie ce-i seamănă în coffe shopul unde își servește cafeaua. 

Puterea de a fi pradă este un simbol întâlnit și în Matrix, purtat pe braț de Bugs, Jessica Henwick. Acest iepure reprezintă cele mai adânci dorințe către o lume unde este pace între toate ființele. De altfel, poate portretiza puterile speciale ale animalelor pradă în a-i consola pe cei din jur doar cu simpla lor prezență, deși sunt și ei vulnerabili. 

Matrix surprinde perfect realitatea actuală: phishing în conturile bancare pe internet, bugs în games, tineri obsedați de gaming și lumi digitale create pentru a ne manipula la cel mai înalt nivel prin lideri de opinie din toate industriile, influenceri și mincinoși.

Ideea că  personajele intră în Matrix sub forma unui labirint, unde îi atacă diferite frici interioare, te pune pe gânduri?

Sfaturi cariera: Povestea carierei lui George Iacobescu - renumit inginer și businessman

Într-un interviu pentru „Telegraph“, Iacobescu a declarat că s-a luptat să o ia alături si pe logodnica sa în US.  
A început modest să facă ce știa mai bine: ingineria, iar după 3 ani s-a angajat ca asistent al vicepreședintelui celui mai mare dezvoltator de proiecte imobiliare din America – „Olympia and York“.  De îndată ce au început lucrările centrului „World Financial Center“,  in 1983 s-a stabilit la New York, unde a și finalizat această construcție. 

Patru ani mai târziu a fost inițiat, premierul Margarteh Thatcher din Londra a decis că este momentul pentru a resuscita fosta zonă a docurilor londoneze, proiect denumit „Canary Wharf“. 

Compania americană la care lucra George Iacobescu a preluat proiectul londonez. Cu această ocazie, Iacobescu s-a mutat la Londra, unde a fost numit  vicepreședinte executiv și se ocupa de proiectarea, construirea și bugetele pentru Canary Wharf. 

10 ani mai târziu, George Iacobescu a devenit președintele executiv al Canary Wharf Holdings Limited. Canary Wharf este considerat că fiind cel de-al doilea centru financiar din capitala Marii Britanii, după celebrul „City“ care s-a dezvoltat de-a lungul a 500 de ani. Ca volum al tranzacțiilor financiare, Canary Wharf a ajuns să dețină o treime din cel derulat în City, depășind însă volumul de tranzacții derulate în Frankfurt.

 Canary Wharf are în componență 34 de clădiri (24 de imobile de birouri, cinci mall-uri, un magazin universal, două centre de conferințe, teatre, cinematografe, cluburi de întreținere și sport). Complexul imobiliar are în componența sa primele trei dintre cele mai înalte blocuri zgârie-nori din Anglia, cum ar fi One Canada Square (244 de metri înălțime). În acest cartier își au sediul cele mai mari bănci din lume (Citigroup, Credit Suisse, Bank of America, Hong-Kong Shanghai Bank, Morgan Stanley, Barclays), precum și unele instituții media precum Reuters sau Daily Mirror. 

În iunie 2003, George Iacobescu a fost decorat cu titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic, iar în 2007 a fost numit custode al British Museum. La 31 decembrie 2011 a primit titlu de Cavaler (Knight Bachelor) din partea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

job canary wharf

În finalul acestui articol aș vrea să-mi expun o opinie în care cred cu tărie: dacă ne-am focusa să scriem și despre ceea ce e bun în România, la români (cariere, CEO, reușite) am atrage altă energie în țară și străinii ar vedea cine suntem de fapt, că le conducem corporațiile și le creștem economia. Așa e?
Vindeți mai puțin pământul românesc și luați exemplu de la națiile care îl închiriază.
Dacă tu nu-ți apreciezi și promovezi țara, cine ai vrea s-o facă? Englezii, francezii sau turcii? 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *