Cum obții un job de absolvent?

Ai finalizat studiile? Ești pregatit sa îți găsești un job de absolvent, dar chiar îți este greu sa te incadrezi in cerințele unor angajatori. Care sunt tehnicile prin care obții un job de calitate, nu doar un post la birou, unde desfasori activitati de care nu ești încântat.  

Descoperă locul de muncă ca absolvent prin interese și abilități

      In prima instanta poate aparea un tip de frustrare ca nu primesti ceea ce-ti doresti sau la care visezi, de aceea e bine sa stii cum sa-i faci fata sau s-o elimini din start. Poate ai inceput deja sa aplici la cateva joburi sau sa mergi la interviuri, unde ai fost respins. Ce este de facut?
       Este esential sa cunosti piata jocurilor pentru absolventi, studenti. De indata ce esti familiar cu ofertele de munca, vei putea sa incepi sa-ti faci os trategie din a cauta un loc de munca si cum poti fi remarcat pe o piata competitiva.

Ce trebuie sa ofere un astfel de job?

  1. Training si modalitati de invatare pentru dezvoltarea abilitatilor  personale
  2. Dezvoltarea incurajarii
  3. Oferirea unui salariu competitiv
  4. Dezvolta si antreneaza calificarea si abilitatile absolventului

3 tipologii de cariere

Deși ai o singura specializare, categoriile de joburi sunt mult mai multe. Studenții ajung sa aplice la cat mai multe joburi în speranta ca vor obtine ce este mai bun. Aceasta metoda este pe cat se poate de ineficienta. 

The Labour Force Survey dezvoltat de Universitatea Warwick, folosește 25 de ani de statistici ce ne arată ca exista 1750 de joburi diferite si doar 3 categorii: specialist, knowledge architect, comunicator. 

Specialist – companiile ii angajeaza pentru cunoștințele vaste și expertiza în domeniu.Exemple de absolvenți pentru rolul de specialist: farmacisti, doctori, ingineri, designeri etc.

Knowledge Architect – au abilitatea de a face analize asupra datelor si a extrage insights pentru decizii de business de valoare. Example: consultanti, analist, finante, contabilitate etc. 

Communicator – formeaza si mentin relații de business viabile cu clientii si creeaza o comunicare usoara si simpla intre departamente.
Example: manager de conturi, sales executives, PR etc. 

 

Viitorul pietei de munca este digital?

Aproximativ 90% dintre studenti urmeaza studii non-vocationale cu speranta ca vor fi angajati pe acea functie. Din pacate, multi angajatori nu cer o diploma in acel domeniu.
Este esential sa intelegem nevoile pietei de joburi. Desi toti ar vrea daca au terminat muzica, sa fie angajati in industrie, daca au terminat istorie la fel si tot asa.
Ce este sanatos de aflat e ca nu sunt multe pozitii de acest gen, iar alte industrii valorifica multe skiluri dobandite in facultate/ practica.

De ce a devenit dificil? Care sunt criteriile de departajare?

1. E nevoie sa afli ce tip de job si companie ti se potrivesc
2. Experienta de lucru si sa valorifici competentele si skilurile
3. Sa stii cum sa participi la un interviu
4. Concepe un CV original si scrie scrisori de intentie de efect
5. Sa stii cum sa dai raspunsuri de efect in procesul de recrutare

Hai să urmărim mai în detaliu următoarea imagine unde explicăm criteriile de departajare pentru o poziție într-o companie matură. 

Din pacate nu exista scurtaturi catre succes, poti asemana intreaga calatorie cu un roller coaster. Provocarile fac parte din antrenamentul pentru munca si ne dezvolta. 

Cariera poate fi de 3 tipuri? Care sunt acestea?

Din moment ce ai aflat care job de student ti se potriveste ai trecut primul deal si vei incepe sa faci short-lists de joburi care sunt mai potrivite tie.
Sunt foarte multe oferte de munca pe piata, multe dintre ele false, postate pentru ca brandul sa-si faca reclama, iar altele iti ofera salariu cu mult sub medie. Ca sa le deosebesti pe cele reale de cele care nu ti se potrivesc, citește randurile de mai jos.

Primul pas: Înțelege la ce tip de carieră aspiri

Accesam cel mai deep proces de cercetare în domeniul carierei, a procesului de angajare: The Labour Force survey, dezvoltat pe parcursul a 25 de ani de centralizat date. 

Cele 3 tipuri de joburi pentru absolvenți sunt:
1. Specialist
2. Arhitectul cunoasterii
3. Comunicator 

Specialist – Sunt angajati pentru ca au cunostinte temeinice in domeniu. Exemple: farmacist, doctor, inginer, designer.

Arhitect al cunoașterii – companiile ii angajeaza pentru abilitatea de a analiza datele si sa obtina insights de actiune pentru a dezvolta business-ul.
Joburi de graduates: consultant, analist, contabilitate. 

Comunicator – companiile angajeaza absolventi care formeaza si mentin relatiile de business in fata clientilor si faciliteaza comunicarea eficienta intre departamente. Aceste joburi poarta urmatoarele denumiri: manageri de conturi, vanzari executiv. 

Din cele 3 categorii de mai sus, ai sansa sa testezi cu care esti mai compatibil. 

Înțelege categoria din care face parte jobul tău de vis


Ai aflat în care categorie de situezi, acum concepe o lista cu joburile pentru care merită sa aplici. Cum faci asta?
Fiecare companie angajează absolvenți din fiecare categorie expusă. 

Firma de tech:
– Specialistii vor fi angajati pentru cunostinte tehnice si aptitudini. Ex: ingineri software.
– Arhitectii de cunostere sunt angajati pentru abilitatea de a analiza seturile de date si sa traseze insights de acțiune.
– Comunicatorii fac parte din echipa pentru abilitatea de a comunica eficient cu clientii intr-un mod usor, comun. Skills: organizare, time management, coordonare de proiect.

Ce poti aplica ca sa-ti afli categoria de job potrivita studiilor tale, cat si personalitatii?

Întrebări pentru cariera ta

  1. Care sunt interesele tale?
  2. Ce ti-a placut cel mai mult la cursurile din facultate?
  3. Ce tip de persoana crede familia si prietenii ca esti?
  4. Ce tipologie de persoana crezi tu ca esti?
  5. Ce ti-a placut cel mai mult la joburi sau in timpul petrecut in facultate?

Important de retinut este ca multi absolventi sunt o combinatie intre 2 sau 3 tipologii de joburi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *