Logo-uri, strategii de brand, research – toate sunt degeaba în fața plagiatului? Ce înseamnă copy-paste într-o lume a tehnologiei, cum le identifici, cum te aperi și evident.. studii de caz, din nou. Lumea online-ului este plină de clickbait, păcălici și oameni căror le place să se folosească de munca altora, că de parcă noi trăim dintr-un click și postări în social-media.

Branding și plagiat în sfera tech

Îmi place tot ce înseamnă brandingul, pentru că are de-a face cu arta și strategia care te ajută să te poziționezi într-o piață. Chiar din timpul facultății am făcut tot felul de corelații pornind de la curiozitatea față de branduri, povești de reușită și am început să citesc mult, să analizez și ..da, să-mi compun o lucrare de licență pornind de la ideea că la baza unui adevărat branding stă o idee creativă.
Brandurile pot fi privite drept narațiunea omenirii, o poveste spusă cu o voce colectivă și un punct de vedere comun, astfel întreaga atenție a agențiilor nu se îndreaptă către utilizarea unei strategii USP, ci către crearea unui Unique Story Proposition, prin intermediul căruia să se definească identitatea brandului pentru a câștiga o imagine pozitivă în mintea consumatorului.

Brandul nu a fost definit în mod specific, acesta fiind perceput diferit în funcție de specificitatea agenției, a publicitarului, marketerului. Ideea de brand pornește de la conceptul de experiență, experiența pe care o creează firma în percepția colectivă.

Dar ca să fim onești, când tot ce spui ca firmă e copiat unu-la-unu de la alții, te mai numești brand?

Ce este un trademark, logo și Copyright?

Trademark-ul te ajută să-ți protejezi toate asset-urile companiei atunci când te lansezi în piață. Deci, este mult mai deep decât copyright, are legătură directă cu nume, culori, design, typefaces, într-un cuvânt mapa de brand. Acolo unde se oprește extensia trademark, intervin drepturile de autor, ce au fost create pentru a te proteja împotriva aproape tuturor copiilor fără licență care sunt în afara utilizării în mod corect/onest.  

Sigla sau logo-ul sunt folosite pentru a diferenția companii, grupuri, este semnătura oficială a firmei tale, parte de protecție a mărcilor comerciale acoperă multe lucruri suplimentare, oferă un domeniu de protecție mult mai restrâns. Pe scurt, marca comercială este concepută nu pentru a preveni copierea, ci confuzia pe piață, limitând astfel sever utilizările siglei care pot fi considerate încălcare a drepturilor. 

Înțelege curentul copy-paste prin exemple concrete

 

De regulă, înainte de a porni să desenezi orice linie în procesul de branding, ai nevoie de RESEARCH, unul dintre cele mai valoroase și importante etape. Cum îl faci? Ține de tine și echipa ta, creativitatea este nelimitată în acest proces. Revenind la exemple, vreau doar să-ți expun cum și marile branduri s-au uitat la colegul care a învățat mai mult, ca să ia și ei o notă de trecere în piață.

Americanii încep să se “certe” de obicei în online, poate și pentru că la ei, dar și la noi, în mediul online dacă arunci cu gunoi în cineva, în mod fraudulos, vei plăti în instanță.

 

airbnb plagiat

Asemănarea este izbitor de mare, dar totul pare să se fi rezolvat. Ideea de logo a fost cumpărată de airbnb, cel mai probabil. 

Cum să devii viral?

Ești tras la lotto de o mare companie – Meta, ex-Facebook și ai expunere gratuită, apoi mai mult ca sigur vei primi și buget ca să-ți închizi gura, să nu mai zici de plagiat.

Mie îmi place direcția de comunicare în online, post-plagiat. 

Mesaje care fac reclamă M-sense, dar și atrag atenția asupra plagiatului.

Acum situația stă așa: compania care s-a ocupat de branding chiar a avut o idee originală, pur și simplu a desenat acel logo de la 0 și are sursa, iar dacă nu s-a făcut îndeajuns research s-a nimerit a mai exista o variantă foarte asemănătoare. Există și varianta 2, în care echipa a zis: F*$#k it, mergem pe modelul asta. De obicei, companii precum Facebook stau la pandă să detroneze aplicații care le stau în cale sau să le cumpere și să le închidă. Prostia de a vinde o firmă care produce bani este uriașă, pentru că.. nu-i așa, după cum și Tiktok ne-a demonstrat, în timp valoarea va crește izbitor de mult, iar pentru Tiktok s-au cam aliniat la rând mulți giganți tech. 

plagiat metaverse

Sper că am mai adăugat câteva picături în paharul despre branding, ca să servim toți niște informație fără copy-paste. Până data viitoare, research-ul este cheia de la ușa “cum nu intru în conflicte de data privacy”. 

Hai să servim împreună o cafea digitală!

Îți place acest articol?
Susține creatorul aici.

Hey 👋 Welcome to Targeted Inspiration! I just created a page here, where I share debates, courses, opinions and sources I find very deep about CAREER. You can now buy me a coffee and support my journey towards being more successful while sharing this with you.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.