Scamming, inselatorie online sau furt intelectual, indiferent cum denumești această acțiune frauduloasă, este bine să cunoști cum le poți identifica, cum te aperi și cui ceri ajutorul.
Chiar de la începutul anului am reperat cel puțin 4 tipologii de șolticării cu care mai umblă impostorii din industria de design, digital marketing și publicitate. Rămâi cu mine în rândurile ce urmează și vei învăța, vei râde sau vei rămâne uimit. Ce le mai tună unora pentru a discredita aceste meserii, a scădea potențialul industriei sau a face outsourcing cu muncă gratuită.

Cum apare inselatoria online?

Dintotdeauna când vine vorba de idei, materiale digitale sau muncă intelectuală, unora li se pare o joacă să fure, să dea copy-paste. Din păcate, cu cât pandemia a lăsat unii oameni fără job, fără bani strânși, unii au început să devină inventivi și să lanseze tot felul de plase, țepe.
Au apărut noi specii de firme-ciuperci, care par atât de legitime la început, cât și un senior poate cădea victimă.
Unii indivizi chiar au și firme “respectate” prin care fură invenții, procesele tehnologiilor în dezvoltare, procese de creație, ore întregi de muncă pentru branding, articole, campanii.

De ce fac acest lucru? Este simplu: ei habar nu au să lucreze în acel domeniu, fie au făcut un curs ieftin de pe internet și s-au trezit autotștiutori, iar când vine clientul către ei: hopa – ZERO valoare.
Pentru a putea supravețui, încep să înșele oamenii, fie prin joburi false unde se dau probe pentru a aduna materiale gratuit, fie printr-o prezentare fandosită, cu fals în declarații pentru a munci efectiv pentru ei.

Pattern-ul: uite contractul, nu e contractul

Dacă ești agenție sau liber profesionist ce lucrează și cu străinii poate ai întâlnit și tu acest tipar de infractor. 
Cum operează?

  1. Se prezintă ca fiind un brand cunoscut, angajat sau chiar manager, HR în cadrul acestuia.
  2.  Expune o cerere simplă prin care spune ce servicii sau ce om au nevoie în firmă (reclamă în social-media, platforme de profil)
  3.  Încep să discute cu tine pe email, îți prezintă o ofertă greu de refuzat și chiar unele beneficii extra, de exemplu în design: îți vom trimite o tabletă grafică (laptop, mobil etc.) odată cu contractul ca să nu te prinzi ca e inselatorie online.
  4. Imediat după prezentare, ca să pară profesioniști, să nu existe dubii, îți vor cere detalii pentru a-ți trimite un contract direct la adresă și vor stipula un termen de livrare rapid.
  5.  Totul bine și frumos. Contractul întârzie să apară, dar el revine către tine cu o primă probă pentru prima săptămână de lucru. Mulți pot cădea în capcana de a începe să trimită task-urile înainte de a semna contractul.

Manipulare și șantaj emoțional cu titlu de CEO

Să trecem în revistă un nou mod de a face bani rapid pe internet prin inselatorie online.
Se ia una bucată șef de firmă sociopsihopat sau cel puțin așa se prezintă, se presară mult scris, informații adevărate și foarte bine documentate pentru industria de design și se menține cu multă răbdare și feedback constant.
Vezi screen-ul de mai jos:

inselatorie design

Ți se promite o sumă mult mai mare decât cea inițială pentru mai multe task-uri sau un deadline restrans. 
Infractorul menține conversația cu tine în mod deschis, răspunde la toate întrebările tale și chiar se arată deschis către cerințele tale.
Când îi ceri să aveți o primă interacțiune face-to-face, se arată ocupat, într-un business trip și că revine el/ea imediat după întoarcerea din călătorie.

 

Cum i-am verificat eu?
1. Dai search pentru numele companiei și vezi dacă nu cumva mai există propuneri de branding în portofoliul altor designeri. Am păstrat detaliile confidențiale pentru a nu-i aduce prejudicii de imagine acestui designer. Dacă găsești propunerile, în acest caz pe https://www.behance.net/, intri în conversație cu acel designer pentru a afla detalii despre ce s-a întâmplat:

Inselatorie online

2. Cauți numele prezentat pe Linkedin, Facebook, Twitter pentru a vedea dacă persoana este reală. Chiar și așa poate să vorbească în numele ei, de aceea îți recomand să-i trimiți un mesaj pe una dintre platformele sociale pentru a te convinge daca este sau nu frauda online.

3. Caută dacă compania expusă mai este activă pe piață. Infractorul poate lua toate datele din platformele de profil (cele care pun la dispoziția oricui detalii destul de sensibile despre firme) și să mintă.

Păgubiții în acest caz au făcut un corporate brand identity cap-coadă fie doar cu plata inițială de 20 – 30% sau fără niciun ban. Din câte am înțeles infractorii s-au extins în mai multe țări și încă operează.

Inselaciune: ce să nu faci?

  1. Nu descărca fișiere atașament în email fără a le verifica înainte cu un antivirus, pentru a împiedica expansiunea unei infectări de tip ransomware, prin care-ți pot cripta întregul sistem de operare sau sa-ți fure identitatea în schimbul unei recompense.
  2. Fii atent la videoclipuri primite pe email și dimensiunea acestora. Dacă are o dimensiune ireal de mare, e posibil să fie viruși.
  3. Nu oferi date personale, bancare înainte a a fi discutat face-to-face, înainte de verificare sau un pre-contract trimis.

Unde raportezi incidentul

Poți cauta în țara unde activezi sau țara cu care s-a prezentat infractorul, departamentul de criminalitate cibernetică, cybercrime, action fraud și faci o sesizare pentru înșelătorii în mediul online chiar dacă nu ai fost păgubit. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.