Inspiratie afacere: Antreprenoriatul roman urca pe scena ”Global Business Hall of Fame” cu .lumen, o afacere la început de drum dezvoltată de Cornel Amariei. Suntem mandri sa stim ca suntem apreciati pentru inovatie. 

Romania este la prima reusita de acest gen, sa ne aflam pe o lista cu 247 de laureați până în prezent, de la fondatori sau CEO de companii de succes până la pionieri ai industriei ori editorialiști de marcă.

Anul 2021, la evenimentul ”Global Business Hall of Fame”, Cornel Amariei a fost nominalizat la categoria inovatorilor, alături de Melanie Perkins, fondatoarea cunoscutei companii Canva. În categoria Leaders au fost de asemenea laureate Divine Ndhlukula din Zimbawe și Alice Bentinck din Marea Britanie.

.lumen s-a  lansat in mod creativ la Cluj sub forma unui proiect indraznet de cercetare, prin care echipa formata sa creeze un dispozitiv, ochelari pentru nevazatori. Prototipul a iesit deja si urmeaza sa intre in productie si distribuit oamenilor in a doua jumătate din 2021.

Cei care au propulsat si muncit la dezvoltarea .lumen sunt:

  1. Antreprenorul Cornel Amariei
  2. dr. Gabriel Chindriş – cercetător universitar în inginerie electronică
  3. Mihai Ivașcu, CEO și Fondator M3 Holdings

Inspirat pentru business: .Lumen da viata ochilor

Compania afirma ca dispozitivul pentru nevazatori folosește algoritmi de inteligență artificială si ajuta prin facilitarea mobilitatii nevăzătorilor. Acestia devin constienti de obiectele din jur, cu ajutorul unor indicatii auditive și haptice (n.r. – tactile). Compania a reusit sa atraga investiţii de peste 1 milion de euro din surse private și și-a mărit numărul de angajați. Printre investitori este și Ascendis, o firmă de training și dezvoltare organizațională.

Din iubire fata de familie si inventii cu inspiratie targetata

Cornel Amariei a crescut intr-o familie in care ambii parinti au dizabilități locomotorii, iar sora are o afectiune cerebrala. Pasiunea pentru inventii si dorinta de a-si ajuta semenii incercati de soarta l-au determinat sa poarneasc aceasta afacere.  A fost Head of Innovation la Continental Automotive Systems si s-a dedicat tot timpul muncii sale si scopului de a ajuta in mod real societatea.
Costul unor astfel de ochelari smart este 4.999 de euro, dar vestea buna este ca end-userii vor achita un pret foarte mic, aproape gratis, deoarece se deoreste accesarea unor fonduri guvernamentale sau subvențiilor acordate de stat. Cosnel adauga: „Scopul nostru nu este ca nevăzătorii să plătească pentru sistem – ei au nevoie de acesta și trebuie să-i ajutăm și să găsim mecanismele care să le permită să primească sistemul fie gratuit, fie la un preț foarte accesibil”.

Modalitatile de  finanțare se vor discuta separat cu fiecare stat cu care se negociaza modul de lansare si finantare. Pana azi sunt in precomenzi peste 10,000 de ochelari .lumen si noi ii dorim sa se impanzeasca toata planeta pentru ca romanii sa fie din ce in ce mai apreciati.

Ce este fascinant e ca primul patent aplicat pentru .lumen s-a lansat chiar din 2014, fiind scris în 2013. ”Încă de atunci ne-am dat seama cum ar trebui să ajutăm, însă tehnologic nu era posibil. Așa că ne-am axat pe zone tangențiale – am contribuit și urmărit îndeaproape cum tehnologia relevantă .lumen progresează și, în momentul în care lucrurile păreau tehnologic să fie posibile, we jumped in,” a concluzionat antreprenorul.

In lumea reala, .lumen este un device cu AI care preia rolul unui caine-ghid pentru nevazatori. Stim deja cat de greu este sa urci intr-un mijloc de transport cu un catel.  .lumen nu are nevoie de training comparativ cu antrenamentele indelungate aplicate unui caine-ghid. Ochelarii se produc si in serii mari, lacerere.  „Din 1930 și până astăzi s-a reușit scalarea soluției câinilor-ghizi până la 28.000. A durat aproape 100 de ani. Însă noi vom reuși într-un timp mult mai scurt scurt să ajungem la acest număr”, dupa cum adauga Cornel Amariei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.