Inspiratie: Cum arată viitorul nostru alături de roboți?

Inspiratie programata? Sau poate inspirație artificială? Adevărul este ca roboții sunt de sute de ani în mintea noastră, în subconștient. În imaginația culturală au pătruns prin cărți SF, filme, desene animate sub formă de senzațional, cum ar fi dacă am evolua către acest pas sau chiar predicții despre viitorul tehnologiei. Când erai un copilaș cum îți imaginai că va fi peste 20 de ani? Așteptările tale au fost depășite sau creativitatea ta este mult mai deep?

Inspiratia: Roboții își fac simțită prezența și în offline

Cred că ești conștient că atunci când citești acest articol online de pe mobile sau desktop ești asistat de un robot, da? Ei au învățat atât de multe despre noi încât ne întrebăm dacă știm cine ne mai suntem. Ne programează efectiv creierele să interacționăm cu ei prin touch screen, te înregistrează, sintetizează și dublează. 
În ultima vreme în media vedem cum ideea de roboți în societate este prezentată tot mai friendly, ca atunci când vor fi peste tot printre noi să nu ni se mai pară o noutate. Alexa e în casa ta, chirurgii operează cu un robot, în școală este o cameră ce are inteligență artificială și măsoară distanța între oameni.  Și te întrebi când vin? Ei bine, ei erau aici, nu vin de niciunde, pentru că sunt. Ce este SF? Ceva ce nu există în realitatea percepută? Cam așa arată tranziția pe care o străbatem lunile acestea către finalul celei de-a patra revoluție industrială. 

5G concepe rețeaua de mare viteză care susține funcționarea acestor ecosisteme digitale. 5G și mai nou 6G sunt modul prin care roboții pot funcționa cât mai bine, se pot deplasa și pot primi în timp real informații. Da, nu e ca să ai tu internet de mare viteză cum ți se spune în reclame, e ca să poată aduce în societate acești noi locuitori de metal. 

Societatea noastră este sculptată de ei

Aproape fiecare produs în masă trece prin ochii inteligenței artificiale. Mașinile, smartphones, laptopul sunt toate produse cu ajutorul lor. Noi ne jucăm cu jucării create de ei, noi i-am creat ca să ajungă să se joace cu noi, la propriu.
Multe generații de roboței din ăștia stau în fabrici, departe de ochii curioși ai omenirii. Bine, unii nu au funcție de deplasare, sunt doar o mână uriașă care manipulează tone de materiale. Adună obiecte, le ridică, sudează și în definitiv ajută oamenii să nu mai ridice greutăți uriașe, dar în același timp înlocuiește mulți muncitori, care ce fac? Acest tip de braț de robot este cel mai de succes pentru că lucrează “cot la cot” cu oamenii.   Este util societății și foarte multe companii l-au primit la scară largă în diferite industrii în plină ascensiune. 

Ce industrii s-au lăsat inspirate de AI?

Inspiratia de astăzi ne atrage atenția ca toți vom fi transformați de AI, fie că recunoaștem sau nu. Carcasele fără suflet vor impacta din ce în ce mai multe sectoare diferite din industrii precum: transport, medicină, unde pot oferi îngrijire bătrânilor, în misiuni de expediție pe mare și ocean – offshore și după cum vedem chiar în spațiu.

Hai să inspectam în mod concret ce fac roboții. 


Roboți marini: sunt autonomi și au potențial de inspecție, supraveghează activitatea la mare adâncime, explorează și chiar recuperează cutiile negre ale aeronavelor.

 

Sectorul aerospațial: sunt sub formă de senzori și întregi structuri care detectează și evita coliziunea pentru ca un om să zboare fără pilot. Zborul devine mai sigur pentru pasageri. 

 

Mașini inteligente: autonomie crescută ce se traduce în setări care-ți aduc confort, siguranța pe șosea, eficiența și se reduce congestia, timpul de calatorie.

 

Dispozitive bionice: fenomenul de îmbătrânire a populației a inspirat inginerii să dezvolte tehnologii bionice, cum ar fi exoscheletele și interfețele creier-computer, care pot ajuta asigurarea unei vieți independente mai lungi.

 

Roboți chirurgicali: medicii au deja câteva instrumente robotice ce le fac viața mai ușoară și amplifica abilitățile chirurgului, nu mai există tremurăturile și vor opera cu precizie țesuturile delicate unde intervenția omului este aproape imposibilă.

 

Roboți de dezafectare nucleară: după cum bine știm, puterea nucleară va crește, iar nivelurile ridicate de radiații asociate cu utilizarea aceste tehnologii au neaparată nevoie de instrumente robotizate avansate pentru dezafectare.

 

Ferme ale viitorului: roboții de la ferme pot conduce către utilizarea mai eficientă a energiei și mai puține îngrășăminte bazate pe chimicale, pesticide, terenurile vor fi utilizate mai eficient. Conduc către utilizarea mai eficientă a terenurilor. Impactul asupra mediului va fi mai redus și sistemele de cultură vor fi îmbunătățite.

 

Explorarea spațiului: roboții sunt modul prin care astronauții au puterea de a explora planete noi, îndepărtate. Se construiesc platforme care-i asistă pe oameni pentru a-și atinge sarcinile.

 

Orașe inteligente: viitorul îi are în centru și pe roboți, care vor face tot ansamblul să funcționeze fără probleme, să întrețină serviciile și utilitățile. Transportul și logistica sunt deja acompaniate de inteligență artificială.

 

Inspiratie cu roboți în reclame

Un intro prietenos pentru roboței din punct de vedere social, medical, al mediului. Huawei plusează și pe ideea de accesibilitate. Accesul la digital îi face mai smart? Sau le introduce un nou mindset și skills pentru a ajuta creierul artificial în evoluție?
Da, adoptăm și un robot, dacă s-au creat locuri libere de muncă. Pentru că el va înlocui 5 oameni. Ei ce vor face? Îl vor repara? Îl vor supraveghea? Care este noua societate hibrid? Reclama este plăcută, avem o melodie originală, un caracter de story și argumente plauzibile/logice pentru a spune da. Pe de altă parte este și o parte de supraveghere non-stop, the eye behind, big brother, new world order conducted by robots.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *