Cariera mea: Remote job – o binecuvantare sau o provocare?

 Ce este un job remote? Remote working poate anula burnout? Ce poate face un business pentru a se asigura de un mediu prielnic, cât și un mindset sănătos pentru angajați. Vorbim deci despre două aspecte în ceea ce privește lucrul la distanță: flexibilitatea și beneficiile aduse pentru firme, cât și elemente negative care vin la pachet.

Statistica despre job remote

Vom confrunta trei studii statistice derulate atât pe România, cât și Europa. Brandurile implicate sunt eJobs și BestJobs, cât și Microsoft.
Pe piața muncii din România încep să apară cât mai multe joburi atractive atât pentru juniori, cât și seniori. În ultimul an s-au tot făcut restructurări, mutări de birouri, tranziții către distance work. 

Ejobs și locurile disponibile


Luna mai 2021 a reușit să aducă foarte multe joburi remote în platformă. Cifrele studiului Ejobs înregistrează chiar 33.000 de noi poziții disponibile. Procentajul a crescut cu 23% față de luna aprilie, totul se datorează noilor măsuri privind legile în țară. Angajatorii si-au reluat activitatea, sunt mai entuziasti, au mai mult curaj să continue sau sa deschidă noi afaceri.
Ejobs a primit și vestea că 20.000 de noi candidați au deschis un cont personal în spațiul virtual. Aplicările sunt și cele încurajatoare, ating cifra de 1,1 milioane.

Bestjobs anunță și el până la 30.000 de joburi noi publicate în luna aprilie a acestui an. De această dată a crescut cu 17% față de luna precedentă. Comparativ cu 2020 a crescut cu 40%, unde toate firmele se adaptau schimbărilor, resimțeau pierderi enorme sau dădeau efectiv faliment. 

Joburile remote sunt la mare căutare?

Tot mai mulți oameni vor sa lucreze de acasă, deoarece este un trend? Chiar si-au dat ei seama că acest tip de lucru este mai benefic. Sunt ei mai atenti la task-uri?
Cum se adaptează firmele pentru lucrul remote? Exista riscuri? Care sunt?

Dezvoltăm curand și această latură. 

Prima oară a fost necesitatea, acum este dorinta?

Oare nu vorbim noi de o acaparare a vieții private? Sunt pregatite companiile sa susțină o balanta intre viața privată si viața profesională. Cum stăm la capitolul ore suplimentare, weekend-uri peste program?

S-au înregistrat cazuri în care oamenii au murit din cauza epuizarii la job, din cauza ca nu mai aveau viață socială, erau pur si simplu niște roboți. În toata lumea cunoaște conceptul de Karoshi, ce inseamna in japoneza moarte cauzată de munca.
Toata aceasta poveste s-a concretizat cu introducerea acestui cuvânt  în dicționarul
Oxford English Dictionary (CNN 2002).   Munca în exces a devenit o problema sociala în multe țări dezvoltate fapt ce a adunat diverse studii și interpretări.

Ce beneficii directe aduce echilibrul dintre viața privată și cea profesională?

Te-ai gandit ca acest aspect aduce beneficii atât pentru business, cât și pentru angajat? Da, totul este o spirala în evoluție. 
Hai sa trecem pe caiet:

 1. Productivitate crescută
 2. Nivel mai scăzut de stres, absenteism, boală
 3. Performanță și competitivitate
 4. O morală crescută

(Studiul Chartered Management Institute, 2012)

Într-un interviu pilot acordat Universității Coventry, Christine Grant, ne expune câteva insight-uri despre provocările joburilor remote.

Pe primul loc, fără a mai sta la discuții cum s-ar spune, a expus izolarea sociala

         

          Oamenii sunt ființe sociale, au nevoie să socializeze, deci firmele ar fi de preferat sa asigure un network și oameni care sa fie conectati, în care sa aibă încredere și cu care sa vorbeasca. Comunicarea sta la baza acestui proces. Totul este virtual, ai nevoie de abilități și cunoștințe de IT, sa stii foarte bine ce ai de făcut si ce instrumente utilizezi. 

cariera job remote

Sfat complet pentru cei care au job de acasa

 

Specialiștii trebuie sa ia în calcul limitele, munca și viața personală și să aibă un plan cum ar vrea sa fie. Unii chiar nu sunt deranjați de email-uri în afara orelor de program, deci e bine sa stii ce-ti doresti. Dacă nu vrei apeluri extra, fara alerte, laptop, le oprești la timpul potrivit. Familia si prietenii sa inteleaga cand lucrezi și cand nu. 

 

Companiile sa se asigure ca acorda atenție angajatului, sa nu devina invizibil, sa fie implicat, sustinut, motivat. Contactul cu managerii este esential, colegii sa fie in contact unii cu altii. Pot exista jocuri pe care le poti juca cu echipa pentru a forma o legatura, conexiune. Echipa se poate intalni in grupuri pentru a promova increderea. 

 

 Trenduri și statistici pe care vrei sa le stii

 

În studiul eJobs.ro, în luna mai s-a înregistrat o avalansa de aplicari pentru remote, unde 100.000 de oameni erau activi, deci cu cu 50% mai mult comparativ cu aprilie.

Ce orașe se dezvoltă ca si piata a muncii?

 1. București și Ilfov (181.087 aplicări)
 2. Timiș (47.808 aplicări)
 3. Brașov (35.591 aplicări)
 4. Cluj (31.856 aplicări) 
 5. Iași (27.310 aplicări).

    Cum s-au segmentat dupa varsta:
–  25 și 34 de ani (33%)
–  35 și 44 de ani (21%)
–  45-54 ani (18%)

Comparativ, pe BestJobs s-au înregistrat cifrele:
25 și 34 de ani (35%), dupa care avem 35 și 44 de ani (21%), iar la final urmarim pe cei de 45 și 54 de ani (16%)

La capitolul cautari stam asa: căutările cele mai multe au fost pe financiar, transporturi sau inginerie

Conform numărului de aplicări din eJobs si BestJobs joburile cele mai dorite au fost în domenii precum IT, Administrativ & Logistică, Inginerie și Construcții, Marketing și BPO.

Dintre joburile activate în luna mai, 14% au fost din domeniul IT, 13% din vânzări, 11% din domeniul tehnic, iar 10% din financiar și contabilitate.


Topul BestJobs pe județe:

 1. București – 230.000 aplicări
 2. Timiș – 60.000 aplicări
 3. Brașov – 40.000 aplicări
 4. Cluj Napoca – 38.000 aplicări
 5. Iași și Prahova – 33.000+ aplicări

Microsoft a dezvoltat un studiu pe un eșantion de 160.000 de angajați din întreaga lume și a ajuns la următoarele concluzii importante:
A. Peste 70% dintre angajați își doresc un program flexibil, la distanță pentru a continua.
B. Peste 67 % vor să petreacă mai mult timp face to face cu echipa
C. 46% dinte angajati le-ar surade ideea sa se mute in acest an, deoarece  au joburi remote de acasa
D. 37% dintre angajați spun că angajatorii cer prea multe în această perioadă.

 1. 46% spun ca angajatorul nu ii ajuta cu cheltuielile pentru un job remote.
  F. 41% dintre angajați ar vrea sa plece de la actualul angajator în acest an. Generatia Z conduce acest clasament.  

 (Sursa: https://www.microsoft.com/en-us/worklab)

Ce legi se dau pentru a interzice programul prelungit

Un articol publicat in BCC, atrage atentia asupra ideii ca este nevoie de o lege care sa interzica anagajatorilor sa sune sau sa trimita mesaje in afara orelor de program. 

„Jobul a devenit mai stresant in ultimul an,” dupa cum spune Claire Mullaly

„Este o presiune in a verifica email-uri, sa participi la apeluri video si sa fii disponibil la orice ora din zi si devine din ce in ce mai greu sa tragi o linie intre munca si viata de acasa.”

Claire, este consultant IT din Irlanda. Foarte multi membri ai trade union Prospect sustin ca sanatatea lor mintala este compromisa si fac apel catre guvern pentru a oferi angajatilor un drept legal pentru a se deconecta de la job. Cu ajutorul acestei hotarari, sefii nu vor mai avea voie sa ceara sa verifici un email sau sa raspunzi la telefon in afara orelor de program. Dreptul de a te deconecta este sub forma de lege in Franta chiar de cativa ani, unde companiile trebuie sa stabileasca orele clare pentru telemunca. 

Omar este lucrator la banca si sustine ca nimeni din cei pe care-i stie nu pot fi la fel de productivi de acasa la fel cum sunt la birou, unde au acces la ecrane mari, alta tehnologie si evident interactiune cu colegii.
Acasa s-ar parea ca munca iti ia din viata.
„Ești la laptop inainte de micul dejun,” dupa cum ne spune Omar, apoi  „cand esti la birou ai un întreg parcurs, iti cumperi o cafea, vorbesti cu colegii si te asezi pe scaun la 8.30 or 9am.”

(sursa stire: https://www.bbc.com/news/uk-politics-57314814)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *