Facebook
Twitter
LinkedIn

Multi studenti sau profesionisti cauta sfaturi pentru cariera online sau printre seniori. Este acea dorinta de a fi mai informat si a reusi sa iesi invingator din aceasta tornada a joburilor, companiilor ce se pozitioneaza in piata si cerintelor tot mai diverse din partea angajatorilor. Ce spui daca ai consulta cateva modele de cariera si sa pornesti calatoria ta de acolo?

Traseul tau pentru cariera 2022

Indiferent de industrie sau daca esti un antreprenor, traseul este creat dupa caracteristicile tale, deci diferit, dar avand niste elemente comune.  Este vorba despre un exercitiu in care reflectam la noi, la aptitudini, la pasiuni si nu in ultimul rand la ce se cauta, ce are nevoie domeniul meu.

Cariera in definitie ar parea sa fie egala cu jobul ideal, oare sa fie acesta adevarul?

Priveste de aproape cateva modele de cariera testate care te pot inspira in drumul tau:

  • Pattern-ul Trepte

Potrivit pentru cei care deja au ales domeniul si stiu cu mai multa precizie care este jobul vizat. Viseaza in mod real de ceva vreme la o companie sau pozitie si vor munci foarte mult, vor depune efort pentru a urca pe scara profesionala.

Pentru un om care vrea sa devina cantaret, un bun start pot fi competitiile de profil sau evenimente mici in localuri. Vor munci si vor exersa atat de mult pana ce vor avea un impresar sau un artist care ii va recomanda pentru a canta in concerte.

  • Modelul antreprenor

Acest tip de gandire are legatura cu o idee in care tu crezi si simti ca poti da totul pentru a fi extinsa in realitate si faptul ca inveti din mers, inveti in timp ce construiesti. Aplici in mod practic toate skilurile de care dispui si in acelasi timp cresti capacitatea ta in toate zonele afacerii.

Aici deja vorbim mai mult despre curaj, acel indemn interior care te arunca in filmul creat de tine, unde nu prea cunosti care este urmatorul nivel sau ce amenintari pot aparea. Munca si perseverinta sunt esentiale in acest model de cariera si vei avea parte de multe bucurie cand atingi acea idee.

  • Modelul Matrix

Ai aculumat abilitati in diferite zone de cariera si acum te simti pregatit sa faci o pereche pentru a te diferentia de ceilalti din domeniu. Cu acest model experimentezi interesele tale in cariera pentru a reusi pe o noua pozitie, intr-un nou sector cu conexiuni intre ele.

O persona care doreste sa studieze marketingul, cat si partea de design, poate deveni un consacrat brand arhitect pentru companiile in plina dezoltare.

  • Harta Portofoliu

Un portofoliu este o decizie atat de corecta si foarte convingatoare ca tu esti capabil sa ajuti acea firma pe pozitia vizata. Angajatorii au nevoie sa-si dea seama la ce tipologie de munca veti face fata. Este o modalitate eficienta prin care si tu iti demonstrezi ca poti lucra in acel domeniu, ca-ti place si nu te streseaza.
Daca un specialist vrea sa devina web developer, un avantaj sigur in fata raftului de CV-uri de pe biroul angajatorului este un portofoliu cu website-uri sau idei de design, de functionalitati pe care le poate dezvolta singur.

  • Modelul Retea

Are la baza ideea de a face conexiuni, de a te conecta la alte contacte care sa te poate sustine. Este de fapt un schimb egal. 

Din start este nevoie sa te gandesti cum il poti avut pe cel de la care ai nevoie de support, asa vei avea parte de o relatie de incredere. 

Evident ca poti gasi un model propriu sau sa faci o combinatie intre ele. Ceea ce conteaza la final e sa ai acea harta spre cariera mult dorita.

Invata despre modele cariera din experienta celor mai buni

Ne dorim sa fii cat mai inspirat si sa-ti creezi un unic model care sa functioneze. Foarte multi oameni chiar inainte de a incepe facultatea s-au orientat deja catre un job si urmeaza acea cale. Cele mai raspandite modele de cariera sunt modelul Trepte si Matrix. Hai sa citim 2 povesti reale despre cum poti reusi in cariera.

Povestea lui Steve Crabtree – Executive Producer la BBC Studios

Steve era convins de cativa ani ca vrea sa urmeze o cariera in televiziune si a fost recomandat de un prieten sa lucreze la o publicatie independenta. 

Dupa interviu, la aproximativ o ora distanta deja a inceput sa lucreze ca si junior. Cateva luni a lucrat in acea companie si dupa a primit un apel de la BBC.

In televiziune modelul Trepte este destul de evident pentru toti si se bazeaza pe crestere treptata: runner sau cercetator junior, apoi cercetator, asistent de producator, apoi producator, producator-regizor, series producer si producator executiv. 

La fiecare treapta este necesar sa devii cat de bun poti, nu poti da skip. 

Cu ajutorul acestui model, Steve afima ca poti vedea clar incotro te indrepti. Asa inveti din experiente sa intelegi responsabilitatile celui pe care-l managerizi sau cele ale superiorului. Te pregatesti si stii ce ai de facut in jobul urmator, pe o functie mai inalta. 

Sfaturi pentru progres in Modelul Trepte:

  1. Mergi cu entuziasm la interviu
  2. Fii pregatit sa stii despre companie
  3. Adu idei noi in discutie

De la medic la antreprenor – Anas Nader – poveste de cariera

      S-a antrenat ca si medic, dar mai apoi a aflat cum tehnologia ii poate transforma industria. Avea abilitati de business dezvoltate ce nu erau active in pozitia de medic. 

A decis sa devina un antreprenor si a fondat Patchwork, o companie de Digital Health. Din rolul de medic a reusit sa extraga multe probleme si insights din interior si sa constate ca una dintre elementele care apasa incontinuu pe performanta erau resursele umane. 

A mers la directorii spitalul si le-a propus sa construiasca impreuna un proiect de viitor. 

 Cum s-a indreptat catre Modelul Matrix?

Dupa multa staruinta si ani investiti in crearea unui drum in medicina, a schimbat traiectoria si a inceput sa construiasca un start-up in zona de tehnologie. Multi oameni nu si-ar asuma acest risc si ar fi foarte sceptici. 

Elemente cheie in reusita:

  • Fii confortabil cu incertitudinea
  • Pregateste-te sa cauti si sa dezvolti oportunitatile ce apar
  • Inconjoara-te de oameni ce au o ambitie similara

Foarte curios este ca multe companii sunt mai interesate de ceea ce poti face, decat ce ai facut. Acum si aici. Asa, Nader s-a orientat spre a-si dezvolta abilitatile in pozitii pe care le-a avut, decat sarcinile pe care le avea de facut. 

Pentru a merge pe Modelul Matrix este nevoie sa iti dezvolti abilitatile transferabile de la un job la altul, sa iti fie usor sa te reinventezi.

Anas are 2 abilitati favorite: lucrul in echipa si public speaking. 

Aceste 2 abilitati, orice ai face si oricunde de-ai afla te vor ajuta sa te indreti spre succes. Sunt o baza pentru afaceri si un secret in dezvoltarea  unei culturi in companie.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.