Plan de carieră: Ce career risk ai luat și a (nu a) funcționat?

Astăzi vorbim despre etapele parcurse până ce poți spune că ai un plan de cariera. Mai exact, despre milestones, acele puncte de pe harta carierei unde te-ai dezvoltat, ți-ai adresat anumite întrebări sau ți-ai asumat riscuri. De fapt, ne vom concentra asupra riscurilor de la job, colaborare și cum ne pot ajuta să avansăm în carieră, să învățăm, să ne adaptăm, să fim mai conștienți de ceea ce putem face diferit în viața profesională.

Riscuri sau responsabilități face to face

Adevărul e că atunci când pronunțăm cuvântul risc, imediat apar în minte și unele frici, poate niște întrebări, curiozități. Riscurile ne pot apropia de succes mai mult decât credem. Este esențial să avem curaj, să avem încredere în noi că aproape orice vis realizabil se poate transpune în realitate. Fii încrezător și rămâi alături de mine într-un short life break în care vorbim despre ce fel de riscuri își asumă oamenii la/pentru și cu joburile. 

Cum începem cu riscurile astea în carieră? Well, riscurile înseamnă de multe ori schimbarea traiectoriei, să devii propriul angajat, să fii antrenat pentru eșec.

Pașii pe care consider eu c-ar trebui să-i luăm:

  1. Informează-te cât mai mult
  2. Setează în mod specific obiectivele legate de job
  3. Desenează în minte sau scrie pe hârtie ce îți dorești și de ce
  4. Să nu cazi în capcana că totul e necesar să fie perfect

1.Adevărul e că niciodată nu vom fi îndeajuns de informați, nu putem deține toate datele care există pe un subiect, în schimb dacă știi mai multe decât alții, te ajută. Da, te ajută să poți face următorii pași, să-ți urmezi planul in cariera, poate să mai angajezi 2 oameni în echipă, să te muți pe departamentul de IT, să fii mult mai angrenat în dezvoltarea ta. Research-ul în carieră te ajută să știi ce ai de făcut. Vrei să ceri o mărire de salariu, ce fac cei din domeniul tău? Vrei să te muți cu jobul în US, cum au reușit alții ca tine?

Cât e de plăcut că informarea ne ajută să luăm decizii mai bune, ne liniștește, ne face să fim calmi și preocupați de evoluție.

2. Obiectivele în job sunt cu adevărat un punct pe care toți ce reușesc îl bifează mai devreme sau mai târziu, în funcție de ce model de carieră au ales să urmeze. Citește aici ce modele de carieră există: https://inspiratietargetata.ro/modele-de-cariera-inspiratie-pentru-viitor/

Obiectivele au rolul de a creiona în mintea ta că pașii practici pe care-i urmezi nu există doar pe hârtie, ci tu vei învăța din toate experiențele de muncă, depășești provocările. Ce-ți dorești tu cel mai mult de la job? Poți face această dorință să fie realitate?

3. Desenează în minte planul de cariera sau scrie pe hârtie ce îți dorești și de ce

Scrie tot parcursul profesional în pași mici, pe care îi poți atinge cu o mai mare ușurință. Ce spui? Sună chiar bine spun eu, așa n-ai impresia că e greu, ai șansa să te îndepărtezi de un horror work scenery, pentru că tu deja ai progresat către un parcurs sănătos, antrenant, frumos. De pildă, dacă tu chiar vrei să testezi cum este să fii programator, începe easy cu câteva cursuri de IT accesibile.

Te inspir aici: https://inspiratietargetata.ro/inscriere-cursuri-it-online/

4. Să nu cazi în capcana că totul e necesar să fie perfect

Pixel-perfect, da.. dar e plăcut în design, așa e? Perfecțiunea pălește în fața acțiunii. So, ridică-ți ochișorii și începe să-ți pui în mișcare visul de job și nu un job de vis. Dacă stai să muți un pixel de colo-colo fără rezultat, nu faci decât să bați pasul pe loc.

Care-i riscul? Poți da fail, dar la același nivel poți reuși, deci hai cu riscurile ce te dezoltă. Începe astăzi!

Riscurile încadrate în povești - read it all - inspirație targetată

plan de cariera

Sursa: linkedin.com

Sursa: linkedin.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *