Pictura nu vorbeste prin sunet, ci prin lumini și umbre

 Lumina emisa de soare contine spectrul de sapte culori care e transpus de artist pe un suport, o panza. Popa Laurentiu reuseste sa creeze arta prin diferite tehnici avansate, multa experienta si un ingredient minune: talentul. Vom cunoaste povestea sa de viata, sfaturi de orientare in cariera pentru cei pasionati de pictura, desen, cat si cum putem fi rezistenti prin terapia cu arta. 

Interviu cariera: Popa Laurentiu - un succesor al lui Rembrandt 

Nascut in Galati, a gasit in desen si mai apoi in pictura o noua lume, pe care o putea crea singur, pentru ca mai apoi aceasta lume sa-i devina refugiul permanent al imaginatiei. 
La scoala, dupa cum afirma: “am fost un copil problema, cu greu reuseam sa fiu printre primii”. Pana cand intr-o zi, in clasa a 9-a, profesorul de limba romana dupa ce terminase de predat ora si s-a sunat clopotelul, a zarit pe jos un desen cu fata lui Mihai Eminescu. A intrebat prin clasa cine a desenat asta? Colegii au aratat spre Laurentiu. Si a fost primul moment in care un profesor i-a spus> Tu ai talent. Pana atunci, multi n-au crezut ca acele desene sunt facute de el.

S-a deschis usa artei si motivatiei pentru Popa Laurentiu, care voia sa-si urmeze aceasta inclinatie catre frumos. Mama sa nu stia pe atunci ca fiul ei chiar este talentat, pana ce a stat sa-i analizeze mai multe desene si sa inteleaga ca e nevoie sa-si perfectioneze talentul. 

L-a luat de mana si l-a dus in fata usilor Scolii de Arte din Galati, unde le-a deschis larg pentru ca Laurentiu sa inceapa sa-si cunoasca colegii, de data aceasta cu aceleasi orientari artistice precum el.
Rembrandt, celebrul pictor din perioada barocului, care a introdus tehnica clar-obscurului avea sa-i devina sursa de inspiratie si model. Mama sa i-a oferit un album de pictura in care cu fiecare pagina rasfoita gaseai lucrarile marelui artist. 

cursuri relaxare

Ce inseamna a fi artist in Romania? Putem face cariera din asta?


Popa Laurentiu, picteaza de 30 de ani si isi intretine frumoasa familie din aceasta pasiune, job, ore traite efectiv intr-un atelier unde isi face loc lumina, umbrele pensonului si amestecuri naturale de culori. 

L-am intrebat pe renumitul artist la ce varsta isi poate da seama un tanar ca vrea sa urmeze o cariera in arta. Raspunsul a fost, in jur de 17-18 ani, cand are destula maturitate sa aleaga si a mai testat si alte pasiuni, aptitudini. Este foarte placut sa-i indrumam pe copii spre pictura, nu numai ca forma de exprimare, ci ca relaxare, ca un mediu de terapie.
Prima oara l-am gasit pe artist in mediul online, pe Facebook, intr-un live cu muzica linistita, in care picta chipul unei femei simple de la sat. Am stat pana la final sa urmaresc cum cateva fire de par mangaie panza imbracata de o viziune. 

Foarte multi, dar foarte multi oameni din comunitatea stransa in online, vin cu intrebari catre artist, care incearca sa le ofere de cate ori poate cate o farama din timpul sau. A investit sute de ore in cursuri online gratuite pentru a ajuta tinere generatii, pentru a aduce zambete pe chipurile batranilor pensionari care poate nu se mai pot ridica din pat, dar mainile inca functioneaza pe diverse planse de pictura. 

Putem deveni cunoscuti, mai apreciati? Se poate trai din pictura in Romania?

Sunt 2 intrebari ce staruie in mintea multor oameni. 

Artistul Popa Laurentiu ne indruma: “Cand iti place ceva nu astepti imediat si rasplata sau se intampla sa fim nevoiti sa facem asta. Daca e vorba de a ne intretine, mijloc de a scoate bani din pictura, trebuie sa o facem foarte bine. Parerea mea, daca va place sa pictati, pictati pentru voi si in timp vor ajunge si roadele muncii voastre. De 30 de ani am sperat tot timpul ca voi ajunge undeva, faptul ca am ajuns sau cat am ajuns sau nu am ajuns nici eu nu stiu. Dar niciodata nu mi-am pus intrebarea in mod public de ce nu pot trai din ceea ce fac. Nu e nimeni vinovat de nereusita unora.”

Cariera: Metoda aplicata de Rembrandt de Romania

Gasim un personal branding manageriat cu brio de artist prin live-uri in pagina unde are o intreaga comunitate de oameni pasionati, de copii talentati si consumatori de arta si frumos. Intra in casele oamenilor, nu numai din Romania, ci din toata lumea cu sfaturi pentru pictura, cu muzica linistitoare de pe fundal si tablouri originale create prin tehnica care-l consacreaza: strat in strat, clar-obscur.
Si-a croit drum si in redactii de ziar, in culisele emisiunilor televizate, a aparut in rubrica de stiri, in reportaje din atelier. A cautat tot timpul sa fie alaturi de tineri, alaturi de comunitate, sa-i ajute.
Ultimul proiect de Responsabilitate Sociala este “Arta ca forma de terapie” unde el impreuna cu o echipa de artisti au mers in Spitalul Marie Curie din Bucuresti pentru a picta peretii saloanelor in care vor fi tratati micutii. 

Indeamna ca mai multi pictori si artisti vizuali sa se alature intiativei lor de a ajuta copiii bolnavi de cancer prin arta.

Daca aveti idei inedite in acest sens, Inspiratie targetata te invita sa trimiti un mesaj chiar aici:

Trimite ideile tale pentru initiative in arta. 

Ce initiative avem din partea statului?
Artistul afirma ca autoritatile ar trebui sa se implice in sustinerea pictorilor amatori.  Se pot organiza foarte multe competitii nationale cu teme diverse in pictura.

Facebook-ul reprezinta o metoda prin care-ti poti etala lucrarile, sa le prezinti in fata publicului, iar acesta poate sa-si exprime parerea prin aprecieri. De altfel, Pinterest este un mediu prielnic artistilor, care-si pot expune lucrarile si in strainatate. 

Ce le recomandati celor care urmeaza aceasta cale?
1. au nevoie de mentor
2. cum testeaza daca li se potriveste, cum se pot dezvolta chiar si in Romania
3. sunt bune competitiile?

Incercati sa aflati ce inseamna DORINTA in arta si veti pasi catre acel model de cariera care va ajuta.

 

 “Poti sa ai la palmares sute de expuneri si sa te incalti tot in adidasi” – este una dintre realitatile cu care se confrunta mii de artisti din toata lumea. Dar noi cautam solutii, ce putem face noi pentru a le fi bine artistilor, pentru a le mai lua din greutatile care le trag pensonul in jos si incetosaza lucrarea. 

Este esential sa fim consecventi, sa avem si mentori, care sa ne indrume in drumul spre o cariera in arta. Un copil de 10 ani nu este pregatit sa porneasca pe calea artei, deoarece inca nu si-a definitivat dezvoltarea, nu poate alege in mod constient, fara a fi influentat.  Tinerii pot merge la diferite competitii de pictura, desen si se vor intrece cu alti asemeni lor. 

“Daca un tanar se initiaza in arte, el va trebui sa aiba un mentor. Nu mai poti gasi un maestru, cum se intampla odinioara, si atunci e nevoie ca invatacelul sa fie autodidact, sa studieze. Eu am mers la Luvru, in Franta, pentru a studia si picta dupa lucrarile originale de Rembrandt. 28 de ani l-am studiat numai pe Rembrandt.”

O realitate mai putin cunoscuta

        Artistul ne prezinta si o realitate cu care ne-am confruntat toti, chiar daca venim din industrii diferite: greutatea cu care te poti face cunoscut, chiar daca esti foarte talentata. Poate ca de pilda in digital marketing te poti face remarcat mai usor daca esti foarte bun si tintesti catre piata internationala. 
Unele lucrari prezentate in diferite galerii, de cele mai multe ori, sunt doar un punct negru pe o panza alba sau invers. Sunt vandute cu miloane si milioane de euro sau dolari in licitatii sau direct.  Acolo vorbim de altceva, nu vorbim nicidecum de talent sau altceva. Este o influenta, nu mai este arta acolo. Arta este acea opera pe care doar un om iubitor de frumos il poate aprecia. Restul e business, filosofie, politica.

        Poti fi cat de bun pictor ai fi, dar daca nu ai noroc sa fii la momentul potrivit in locul potrivit e cam degeaba. Conteaza foarte mult sa fii in momentul potrivit la locul potrivit pentru ca mai multe persoane sa te recunoasca. Daca nu esti apreciat de nimeni dintr-o lume cu oameni influenti, poti face cate expuneri vrei toata viata ta, de 10 ori pe an in diverse galerii de arta. Poti sa ai la palmares sute de expuneri si sa  te incalti tot in adidasi, poti sa te bati cu pumnul in piept la toate televiziunile, tot degeaba.

          “N-as vrea sa dezamagesc pe nimeni, doar atat am vrut sa spun ca trebuie sa ai noroc, sa te cunoasca cineva si sa devii cumva apreciat in lumea oamenilor cu bani. Mai apoi sa fii apreciat si de ceilalti oameni cu mai putini bani.
In final daca cumpara cineva cu multi bani o lucrare de a ta, ceilalti care au mai putini bani, se va forma un efect de turma si va cumpara in speranta ca daca a cumparat X, inseamna ca este o lucrare de valoare. Este un lucru emblematic. “, adauga artistul. 
           Popa Laurentiu este convins ca nu conteaza ce pictezi, conteaza conjunctura in care te afli si norocul pe care-l ai. “Eu tin totusi la noroc. Norocul face omul si poti sa ai multe, foarte multe scoli, poti sa fii scolit peste scolit, talentul nu se invata in scoli, talentul se invata si se cultiva din tata in fiu, din generatie in generatie. Se cultiva din dorinta.”

Ce sta la baza unui personal branding?

Daca in tinerete vindea tablouri in piata si fiind doar un copil s-a bucurat nespus cand o lucrare dupa Rembrandt a vandut-o la un pret bun, din care si-a luat bicicleta, trening, a devenit brusc cel mai fericit copil din cartier. 

Aflat la maturitate a pornit catre restaurare de manastiri, mai apoi a fost indrumat de Ştefan Popa-Popas din Timisoara. Acest mare artist care pur si simplu l-a invatat atat taine din arta, cat si cum sa-si vanda lucrarile. Asadar nu e de ajuns sa fii foarte bun, ci sa ai si o strategie de marketing.

„Poţi să fii genial în pictură. Dacă nu ai şi o strategie de marketing, nu faci nimic. Când realizezi o lucrare, trebuie să ţinteşti către doi, trei clienţi potenţiali. Dacă nu faci asta, ai puţine şanse de reuşită. E ca şi cum iei o armă şi începi să tragi la întâmplare“.

Abia dupa 20 de ani de munca, Laurentiu si-a dezvoltat o tehnica proprie, numita strat in strat, care i-a adus faima la nivel national si international.
A calatorit si a invatat arta alaturi de greci, francezi, itanieni. In Italia si-a gasit a doua casa pentru 15 ani, tocmai pentru ca acolo artistii sunt mult mai apreciati, simtul artistic dezvoltat se poate observa si in sculturile de pe vechile cladiri, in maiestria cu care restaureaza cladiri vechi si de 300 de ani. 
Italienii se uitau la el ca si la un geniu, erau uimiti de usurinta cu care picta si i-au cerut sa picteze live in fata multimii. Este locul unde si-a capatat renumele de “Rembrant de Romania”, iar la scurt timp devenea cetatean italian cu acte la purtator.

Invatam ca o cariera de artist necesita o targetare a clientului potential, necesita o tintire precisa a oamenilor care vrei sa-ti aprecieze munca. Sa te adaptezi acestui secol, sa le oferi motive sa-ti expuna lucrarile in sufragerie, bucatarie, pe hol, sa te recomande prietenilor, sa transmiti, sa ajuti.

Laurentiu Popa este pentru noi toti un brand personal iconic, un om poveste.

Autor: 
Simona Popovici

9 răspunsuri

  1. Pictorul Laurentiu Popa este o persoana cu mult talent, har, suflet mare. El, impreuna cu echipa sa, a pictat si peretii unui spital pentru copii din Bucuresti (spitalul Marie Curie). A tinut si ore online pentru persoane care au talent, insa nu au avut un mentor pe parcursul vietii lor. A infiintat o scoala romaneasca de pictura online si in format fizic. Este deja un brand national- Rembrandt al Romaniei!

  2. Sunt extrem de norocoasa ca prin intermediul facebook am avut ocazia sa cunosc un om cu suflet mare.
    Ii multumesc pentru ceea ce arata, demonstreaza si dezvaluie din secretele artei!
    Multumesc maestre pentru efortul depus!

  3. AM AVUT ȘANSA SA_L CUNOSC PERSONAL PE ACEST MARE ARTIST,MARE GENIU ,MARE OM ,,SI FAMILIST. TALENTUL ,HARUL DIVIN SUNT DE NEEGALAT,IUBESTE CEEA CE FACE,E PERSEVERENT, E SENSIBIL,E UNIC,E REMBRANDT AL ROMANILOR !!!! DOMNUL SA_L ȚINĂ SĂNĂTOS CĂCI ARE MULTE DE DĂRUIT OAMENILOR SI IUBITORILOR DE ARTĂ .

  4. Cu generozitate , Popa Laurențiu mi-a permis mie, persoană matură cu aspirații adolescentine și altora ca mine, pasionate de culoare, să fim martore ale procesului de infiripare a unei picturi….. diverse teme, acrilice si ulei, tehnica lui proprie, explicații și demonstratii practice, sunt doar câteva din abordarile la care am participat, direct sau online. M-am simtit privilegiată si sunt recunoscatoare artistului Laurențiu Popa și omului Laurențiu Popa , unicat printre artiști , ales printre oameni…

  5. Superb!! Are niște mâini de aur. Este un mod perfect de a te exprima, și desigur, de a te relaxa! Încerc și eu să realizez un tablou, dar nu prea am succes, nu sunt mulțumit de ceea ce iese. trebuie multă perseverență, dar și talent.

  6. Mă bucur că sunt contemporană cu dânsul, urmăresc cu interes și fascinată lecțiile gratuite online și încerc să învăț o picătură din oceanul de talent. Munca mea multă cu sufletul pus pe pânză nu se poate să nu dea roade, dar în timp, nu de pe o zi pe alta… îi doresc domnului Popa Laurențiu viață lungă cu sănătate și realizarea tuturor dorințelor. De asemenea îi mulțumesc pentru tot ce face pentru tinerii și nu prea tinerii începători. Să aduci culoare în viața cuiva înseamnă să îi aduci bucurie și speranță !

  7. Până in ziua de azi, nimeni dintre pictorii noștri nu a scos capul din bârlog , sa spună o taina a picturii.Acest om, cu o puterr de iubire ptr semeni extraordinară a deschis cutia Pandorei, ptr omul de rand,dar cu atata bunăvoința , ca trebuie sa te ciupești .., este adevarat , doamne D-zeu meu, d-nu-l Profesor este in spatele meu si ma urmărește cum pictez, gratis fara sa pretindă un cent, cu vocea blândă imi spune …bravo d-na Valerica , imi place ce-ia ce faceti, mai multa pensulație, Doamne mi-a pus Dumnezeu mana in cap, l-as fi pupat e amandoi obrajii, dar imi era jena, eram 70 la suta aoameni trecuți de prima tinerețe , si ne simteam ca in clasa întâi la scoala. Doamne .. ce om dintr-o bucata , bun ca pâinea calda si familia lui la fel. Maestre , sa rămâi asa cum esti , bun si iubitor de frumos , căci asa vor scrie cronicile despre d-voastră ! Sa fiti fericit!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.