Cine nu si-ar dori sa aiba parte de relaxare pe tot parcursul saptamanii? Dar vezi tu, societatea, oamenii din jur, jobul, activitatile de acasa ne mai rapesc din acest ritual doar pentru noi. Dar tu, tu ai toata libertatea sa ai clipele tale de relaxare completa.

Ce este relaxarea in termenii medicali?

Relaxarea reprezinta o modificare la nivel fiziologic prin care tensiunea din corp este diminuata treptat, iar mintea intra intr-o zona de meditatie, de golire a gandurilor. Stresul este eliminat si simti cum intregul corp este mai usor si mai calm.

Relaxarea este metoda prin care obtii destindere printr-un control total al tonusului fizic si cel al creierului pentru a atinge un echilibru si a te detensiona. Relaxarea se poate obtine prin hipnoza, sugestie sau daca tu inveti corpul sa intre intr-un stadiu de destindere musculara prin yoga, meditatie. Foarte multe afectiuni primesc ca si indicatie de tratament> relaxarea. Printre acestea putem aminti: fobia, nevroza, durerile, sarcina, sportul de performanta, anxietatea, stresul etc.  (sfatulmedicului.ro)

Metode de relaxare 

In functie de stilul tau de viata poti alege dintre mai multe tipologii de relaxare la tine acasa sau in natura, cu prieteni sau singur.

Pasul 1
Stil de viata haotic, stres acumulat

Amenajeaza sau mergi intr-un spatiu intim, unde te poti focusa. Odata ajuns acolo, aseaza-te confortabil pe o mini-saltea sau un covoras de yoga. Transforma-ti total starea de spirit cu ajutorul: muzicii, respiratiei, mantrelor.
Da volumul incet, pune un playlist cu muzica favorita si da play pentru a-ti capta din nou starea de bine. Poti face asta si la job.
Incepe sa respiri incet, trage mult aer in burta si plamani, tine-l 3 secunde apoi da-i drumul afara in trepte.  Poti spune un cuvant frumos: ma simt minunat, ma simt usurat, ma simt echilibrat, sunt puternic. 

relaxare-pasul-2

Pasul 2
Terapie cu arta
Daca esti pasionat de arta sau pur si simplu chiar iti plac culorile, sa creezi, atunci citeste urmatorul sfat. Relaxarea prin arta are nu numai efect pentru toata lumea, ci este demonstrat ca e o forma de terapie.
Oamenii se exprima prin arta ca si dans, pictura, fotografie, fashion.
Daca vorbim de stil, de un personal style, atunci avem in vedere: idei si accesoriile. E un mod de relaxare sa te poti exprima in fata celor de pe strada, sa porti culori ce-ti confera o anumita stare.
Verifica acest tabel si afla toate detalii despre psihologia culorilor, alege culoarea ta in functie de starea pe care ti-o doresti:

psihologia culorilor

(Sursa: communicatorcorp.com)

Pasul 3
Mentine activitatea fizica
Asta daca nu faci acest pas deja, inceputul va fi tot timpul mai greu, dar cand vei sesiza ca esti mai cu energie, te simti mai suplu si mai tanar, sigur vei continua.
Elibereaza toate endorfinele si hormonul fericirii pentru a zambi in mod natural. In fiecare zi ai grija de corpul tau, pentru ca el iti va multumi prin starile de relaxare pentru toate orele de activitate.
Alege un moment al zilei pentru o sesiune de sport cu muzica de calitate sau in liniste, cum doresti tu. Cu cat totul devine o obisnuinta, iti va fi mult mai usor, iar starile de bine vor fi alaturi de tine. Poti alege dimineata, dupa un pahar de apa cu lamaie, pentru a regla intregul tranzit si tonus. Practica aceste miscari dupa un video de pe youtube sau cum simti tu, poti si dansa, timp de minim 20-30 de minute. Mintea ta e mai oxigenata, sangele va trimite oxigen catre toate organele, pielea va arata mult mai bine.

 

pasul 3 in relaxare

Pasul 4
Incearca sedintele de masaj de relaxare
Cine n-a fost niciodata, n-are de unde povesti.
Asa e? Masajul este o tehnica foarte veche prin care
muschii sunt convinsi sa se relaxeze prin miscari circulare, apasare, tehnici evoluate pentru a atinge anumite puncte ale hartii energetice a corpului.
Poti sa-ti masezi corpul si singur cu ajutorul unor uleiuri naturale: urechile, mainile, picioarele, gatul, sunt toate niste puncte cheie.

Priveste aici cateva idei de relaxare prin masaj:
https://www.youtube.com/watch?v=joHCeOXlLWs



Pasul 5 Natura = relaxare

Mergi in parc, la padure, langa un lac, plimba-te in ritm vioi si capteaza toata energia buna de acolo. Inspira parfumul florilor, al vegetatiei verzi, infrupta-te cu soare si lumina. 

Pasul 6
Relaxarea poate fi atinsa si prin metode mai avansate si daca esti curios poti arunca un ochi peste:
– Relaxare progresiva
– Exercitii de respiratie
– Tehnici ghidate de vizualizare si imaginare
– Terapie cu apa, in apa sau sub apa
– Biorezonanta
– Terapia cu culori
– Miscari musculare ghidate de un antrenor

 

Pasul 7
O baie cu arome, parfum, uleiuri la tine in cada sau la salon

Destinde-te intr-o baie cu o nuanta mov, sau roz sau cu aroma de trandafiri, bujor, fructe.
Aseaza cateva lumanari pe margine si lasa flacara sa te incarce cu energie vie. Muzica in surdina, masaj acvatic si timp pentru tine. Corpul isi dorea asta de multa vreme si ti-a trimis destul semnale: dureri de cap, de spate, tensiune in muschi, umeri grei, degete umflate. 

pasul 7 relaxare acasa

Pasul 8

Inedit pentru unii, normal pentru altii, dar ceea ce mananci sigur te ajuta sau din contra nu-ti ofera toata energia de care ai nevoie. Daca mananci cat ai nevoie in functie de jobul tau, fructe si legume proaspete, curate, fara sa le cumperi din supermarket, ci de la romanii nostri, sigur cunosti gustul autentic.
Iti dai un boost, pe care il vei vrea zilnic. Ai energie sa fii creativ, sa te duci la sala, sa iesi in oras, sa ai grija de corpul tau. 

9 pasi relaxare - 8

Pasul 9
Aromaterapie

Simțurile tale vor fi activate, iar starea ta psihica, emotionala si evident fizica va fi imbunatatita. Pe parcusul terapiei folosesti arome naturale, mai exact niste uleiuri esentiale. Evident conteaza mult cum aplici aceasta tehnica. Poate vei face alegeri mai intelepte, iti vei gasi creativitatea afundata in stres sau vei dormi mult mai adanc si mult.
Mirosul este un simt de care te poti folosi in mod constient de data aceasta. El declanseaza amintiri, trairi sau anumite reactii din trecut. Cum te-a facut sa te simti un mirosul florilor primite de ziua ta?
Evident ca tot mirosul are capacitatea sa-ti ofere o stare de calm, apropiere, liniste.

Aromaterapia poate fi sub forma de:

1. Masaj la nivelul intregului corp cu aromaterapie, uleiul folosit poate intensifica efectul masajului aplicat si te face sa te simti ca un bebelus.

2. Topic – le poti aplica in puncte cheie pe corp – incheieturi, urechi, tampla, piept. E nevoie de un ulei purtator precum cel de cocos. Vara ai grija cu expunerea la soare dupa aplicarea uleiului, pentru ca este mai sensibila sau nu-si mai face efectul. 

  1. Inhalare – cu ajutorul unui difuzor poti face casa un templu al relaxarii. Aerul va fi mai proaspat pentru ca inhalezi produse naturale, apa si ulei esential. Mirosul neplacut dispare, particulele de praf la fel, tii alergiile la distanta si ai o imunitatea mult mai buna.

  2. Pulverizare – ia un pulverizator, pune apa, adauga cateva picaturi de ulei esential si imprastie amestecul prin camera, vei sesiza de indata efectul. Mare grija insa ce fel de ulei utilizezi, de unde il cumperi si ce are in componenta, sa nu fie contrafacut sau chimic. 

Ce beneficii imi aduc tehnicile de relaxare?

Dupa ce ai avut parte de cateva sedinte, bifeaza si tu efectul obtinut:

  • Digestie mai buna
  • Mentine un nivel normal de zahar in sange
  • Elimina oboseala
  • Reduce tensiunea muschilor si durerea cronica
  • Imbunatateste calitatea somnului
  • Reduce frustrarea si furia
  • Somn linistit, neintrerupt
  • O stare de spirit calma, fara ganduri negative
  • Creste nivelul de incredere in tine
  • Muschii sunt alimentati mai bine cu sange, oxigen si dispare tensiunea, apoi treptat si durerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.