Semneaza petiția și oprește mafia joburilor

Joburi, joburi, joburi… mii de joburi false

Probabil ai avut și tu o intamplare la un moment dat în carieră, fie ca junior sau senior pentru fenomenul joburilor false, care te-au făcut să bați pasul pe loc sau să te desconsideri din punct de vedere profesional.

Ce presupun aceste joburi false? 

Joburi care apar fie în reclame în social media sau pe platformele de profil doar cu titlu introductiv, adică o descriere a unui post care nu există în companie.

Scopul acestor joburi poate fi:

1. Firma vrea să strângă baze de date ilegale despre consumatori, de care să se folosească, mai apoi pentru câștigul personal, în timp ce oamenii care chiar caută un job sunt descurajați și așteaptă chiar și 3 luni un răspuns inexistent, pentru că ei nu recrutează, ci stau la colectat date (nume prenume, adrese de email, număr de telefon, detalii despre alte companii, proiecte în care te-ai implicat, portofolii, idei, materiale digitale).   

2. Compania vrea muncă pe GRATIS, adică să strângă idei de la aplicanți, să muncești tu pentru ei, că sunt șefii. Avem foarte multe exemple și oameni care pot confirma cu probe acest fapt, cum și-au văzut munca pe billboard-uri, branding, în articole, reclame, fără ca ei să obțină un beneficiu financiar. Aplicanții muncesc, echipa stă de pomană.  

3. Se caută de obicei studenți pentru a atrage un proiect european apoi se descotorosesc de această persoană pentru a angaja cunoscuți din familie.

4. Joburile obținute pe criterii de nepotism în orice industrie sau departament.

Cu ocazia acestei petiții cerem oamenilor semnături pentru a atrage atenția și a-i face să conștientizeze pe cei din PARLAMENT sau instutuțiile competente, gravitatea acestui fenomen în spațiul joburilor online.

Cerem dezvoltarea unui proiect de LEGE care să interzică publicarea repetată a aceluiași job în mediul online (social-media, platforme de profil) la o diferență mai mică de 3 luni. 

În finalul acestei petiții aș vrea să adaug faptul că rar întâlnim în business ETICĂ, se aplică sistemul de sclavi la locul de muncă și se fură idei pe bandă rulantă. 


#eticainbusiness

Sursă imagine banner: https://www.freepik.com/pikisuperstar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.