Situatia actuala din lume, a schimbat total modul in care studentii, liceenii si elevii merg la cursuri. Totul a pornit cu o suspendare a cursurilor universitare, urmata de actiuni diferite menite sa digitalizeze total invatamantul. Hai sa urmarim tot parcursul in randurile ce urmeaza.

Martie 2020 – suspendare cursuri?

O noutate care parea sa fie trecatoare, la inceput universitatile au decis suspendarea cursurilor universitare fata in fata pentru 11 martie – 31 martie 2020. Studentii au resimtit din plin lipsa socializarii, dificultatea de a sustine noul val de examene virtuale, prin conferinta video, de la distanta.

 

Cateva exemple demne de mentionat:
“Universitatea din București adoptă recomandarea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență: Activitatea didactică se va desfășura în sistem online
Având în vedere recomandarea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, adresată instituțiilor de învățământ superior și survenită în cursul acestei după-amiezi, Consiliul de Administrație al Universității din București a deci suspendarea temporară a cursurilor față în față începând de astăzi, 11 martie 2020, ora 14:00, până la data de 31 martie 2020. În aceste condiții, activitatea didactică va avea loc în sistem online, iar serviciile administrative vor fi asigurate în continuare, potrivit recomandărilor primite. În funcție de evoluția situației, perioada mai sus menționată se va putea prelungi, iar măsurile luate vor putea suferi modificări.”

(sursa: https://unibuc.ro/suspendare-cursuri-11-martie-31-martie-2020/ )

 

„Consiliul de Administraţie al UBB a decis suspendarea cursurilor, a conferinţelor, simpozioanelor şi evenimentelor în perioada 11 – 22 martie, măsura având un scop preventiv. Nu a fost înregistrat la noi niciun caz de coronavirus, dar s-a decis preventiv suspendarea cursurilor. Recomandarea Consiliului de Administraţie al universităţii este ca acolo unde se poate, cursurile să se desfăşoare online, pe platforme de tip e-learning, iar unde nu se poate, cursurile vor fi recuperate. Activităţile de cercetare care, de regulă, sunt individuale, vor continua”, a spus Irimieş.

(sursa:https://www.zf.ro/eveniment/inca-o-universitate-isi-inchide-usile-din-cauza-epidemiei-universitatea-babes-bolyai-suspenda-cursurile-pana-pe-22-martie-18959536)

 

Școala prin Zoom – o solutie facila?

 

Pana in acest moment s-a demonstrat o scadere drastica a calitatii predarii live, in clase, sali de curs. Multi elevi nu au acces la internet, iar studentii la un laptop functional de pe care sa urmareasca aceste transmisii live.

Profesorii au senzatia ca vorbesc cu niste ecrane negre, ori se confrunta cu elevi inventivi care dau drumul la Zoom sau Meet, isi inchid webcamul si afiseaza strategic doar un patratel negru. Mai aplica si varianta unei imagini cu initialele sau un video care ruleaza incontinuu si sa dea impresia ca el e acolo, atent la ore.
Programul de studii Erasmus are de suferit
Erasmul reprezinta un mod facil prin care studentii si elevii pot experimenta traiul intr-o tara diferita, cu o cultura total schimbata sau un sistem sanitar mai evoluat sau condus de urmele comunismului sau lipsei de fonduri.

Acest program foarte cunoscut s-a declansat in 1987 cu doar 3000 de studenti. A avut un succes nemaivazut si a depasit 150.000 de studenti pe an. Totul a luat amploare treptat, iar in cei 30 de ani a strans peste 4 milioane de burse Erasmus.
Tinerii pot studia minim 3 luni sau au parte de un stagiu de 2 luni intr-o universitate acreditata dintr-o tara UE. Programul faciliteaza inscrierea, cheltuielile de cazare, iar studentilor nu le ramane decat sa se bucure de experienta.

Pe fondul pandemiei 2020, toate mobilitatile din cadrul Erasmus au fost anulate pe timpul starii de urgenta.
In acest moment Erasmus are mult mai putine mobilitati. Nicoleta Popa, expert în proiecte pentru domeniul universitar, dezvolta acest subiect si ne indruma catre alternative pe pandemie.

„Impactul cel mai mare pentru experienţa şi personală şi academică, dar şi profesională în viaţa unui student vine din mobilitatea în format fizic, însă pentru o anumită perioadă şi chiar pentru viitorul program Erasmus este introdusă şi această posibilitate de a complementa mobilitatea în format fizic cu o componentă virtuală, cu o perioadă de mobilitate în format virtual.”, afirma Nicoleta Popa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.